Ultima oră

12 mii hectare de terenuri vor fi ÎMPĂDURITE

În acest sens este propus spre aprobare guvernului un Plan de acțiuni. Mai multe instituții vor fi responsabile de anumite domenii și etape de implimentare a acestui proiect.

Astfel, autoritățile publice locale au identificat terenurile pentru a fi transmise spre împădurire, de menționat că, una din condiții a fost ca bonitatea solului sa nu depășească 40 de puncte, în special vor fi împădurite terenurile degradate care nu mai pot fi folosite în agricultură.

Agenția Moldsilva va realiza activitățile de împădurire prin: creșterea materialului săditor, efectuarea lucrărilor de plantare a terenurilor degradate, fîșiilor de protecție a apelor și bazinelor de apă; Academia de Științe va asigura efectuarea cercetărilor științifice; Ministerul Mediului va asigura funcția de control al Planului național de extindere a suprafețelor cu vegetație forestieră perioada 2013-2018. Costul estimativ al proiectului este de 277 mln. lei, sursele principale de finanțare vor fi din bugetul de stat, Fondul Ecologic Național, din donații externe. Cele mai mari suprafețe care vor fi împădurite au fost propuse de raionale: Fălești, Goldeni, Taraclia, Telenești, Ungheni.

În context mentionăm că în prezent în Republica Moldova vegetația forestieră și fondul forestier constituie 462,7 mii ha sau 13,7% din suprafața țării, din care fondul forestier ocupă o suprafață de 419,2 mii ha (12,4% din teritoriul țării), inclusiv pădurile – 374,8 mii ha (gradul de împădurire a teritoriului constitue 11,1%).

Din cauza gradului insuficient de împădurire a teritoriului țării se înregistrează intensificarea proceselor de eroziune a solului și de alunecare a terenurilor, de schimbare nefavorabilă a regimului hidrologic, aridizarea continuă a condițiilor de mediu.
 
politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *