Internațional

12 nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră

Luni, 31 octombrie, 12 nave-cargo s-a îmbarcat din porturile ucrainene în cadrul Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters și Agerpres.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, a anunţat sâmbătă suspendarea participării sale la acest acord pe ”termen nedefinit” din cauza că nu poate ”garanta siguranţa navelor civile” care navighează în cadrul acestui pact, în urma unui atac sâmbătă asupra navelor din cadrul Flotei sale din Marea Neagră.

„Astăzi 12 nave au părăsit porturile ucrainene. Delegaţiile ONU şi Turciei oferă 10 echipe pentru a inspecta 40 de nave cu scopul de a îndeplini #BlackSeaGrainInitiative. Acest plan de inspecţie a fost acceptat de delegaţia ucraineană. Delegaţia rusă a fost informată” a scris Kubrakov pe pagina sa de Twitter.

Coordonatorul Naţiunilor Unite pentru Iniţiativa privind cerealele ucrainene, Amir Abdulla, a avertizat luni dimineaţă pe Twitter că ”nicio navă de transport civilă nu trebuie să devină o ţintă militară şi nici să fie ţinută ostatică. Alimentele trebuie să treacă!”.

Suspendându-şi participarea la acordul internaţional, semnat în vară, Moscova a cerut clarificări privind utilizarea de drone marine pe aşa-numitul ”coridor al cerealelor”, zona de navigaţie sigură convenită la Istanbul în iulie anul trecut, înainte de a reveni la acord. Duminică, Moscova a anunţat retragerea sa ‘până la noi ordine’ din procesul de inspectare a navelor, relatează sursele citate.

Dar delegaţiile turcă şi ONU au decis să furnizeze resurse suplimentare şi zece echipe de inspectori ar trebui să inspecteze luni 40 de nave cu destinaţia Ucraina, a anunţat JCC.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a denunţat că Rusia încearcă să şantajeze lumea ”cu foamea” prin nepermiterea exportului de cereale ucrainene aşa cum s-a convenit, potrivit EFE.

„Rusia este singura vinovată pentru faptul că alimentele vor fi de acum mai scumpe pentru oamenii de pe o întindere vastă, din Africa de Vest până în Asia de Est. Rusia este cauza pentru care oamenii, în special în Etiopia, Yemen sau Somalia, se vor confrunta cu o penurie alimentară catastrofală”, a declarat liderul de la Kiev, în mesajul său cotidian difuzat în cursul nopţii de duminică spre luni.

„Până în prezent, faptele arată că liderii ruşi sunt mai interesaţi de exacerbarea crizei alimentare decât de punerea în aplicare a documentelor semnate”, a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând ironic: ”Şi acesta este – apropo – răspunsul pentru toţi cei care vorbesc despre negocieri cu Rusia”.

Liderul ucrainean a confirmat că sunt mai multe nave de transport încărcate cu mii de tone de cereale în porturi şi care nu pot pleca.

Sunt ”218 nave care aşteaptă ocazia de a transporta alimente în cadrul unor contracte de export sau de a intra în porturile ucrainene. Săptămână de săptămână, Rusia a încetinit trecerea navelor prin coridorul de cereale, în pofida propriilor promisiuni faţă de parteneri, iar acum l-a blocat complet”, a mai adăugat președintele Zelenski.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *