Istorie

13 februarie în istorie: A fost inventată seringa

Câteva contribuţii în acest domeniu au adus şi Christopher Wren şi Robert Boyle. De asemenea, popularizarea seringii a făcut-o mai mult un alt chirurg francez – L. Behier. Iar medicul francez Dominique Anela a creat seringa-pompă modernă, ca un dispozitiv pentru a curăţa rănile folosind aspirarea.

În toate aceste cazuri însă a fost imposibilă injectarea preparatelor fără o incizie, până când medicul irlandez, Francis Rynd, a inventat acul cu gaură în 1844. Astfel, din dorinţa de a injecta fier perchlorid coagulant într-un anevrism, Pravaz a adaptat acul lui Rynd, însă fără a folosi, ca de obicei, metoda de aspirare. Măsurând 3 cm în lungime şi 5 mm în diametru, seringa era în întregime de argint, realizată de Etablissements Charrière, şi era operată de un şurub (mai degrabă decât pistonul familiar azi), pentru a controla cantitatea de substanţă injectată.

Pravaz a dezvoltat puţin această invenţie, iar ceea ce cunoaşte astăzi Europa ar fi meritul unui alt chirurg, francezul L. J. Béhier. Acesta a iniţiat astfel ştiinţa scleroterapiei şi a tratamentului varicelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *