Actualitate

14,3 mil. de euro vor fi investite în învățământul din Republica Moldova

13 instituții de învățământ din Republica Moldova vor primi circa 14,3 milioane de euro pentru implementarea a 20 de proiecte în următoarele domenii: „Științe ale educației”, „Inginerie și activități inginerești”, „Tehnologii ale informației și comunicațiilor” și „Sănătate”. În urma implementării acestora, vor fi dotate circa 52 de laboratoare și centre de cercetare, 67 săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire. De aceste investiții vor beneficia peste 20 de mii de studenți și 1500 de cadre didactice, transmite Jurnal.md.

La evenimentul de lansare a proiectelor investiționale în universități și colegii pedagogice, au participat premierul Natalia Gavrilița, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, rectori ai universităților și directori de colegii.

„Știm cu toții că economia viitorului va fi una bazată pe cunoaștere. Țara noastră are nevoie de ingineri care să construiască o Moldovă puternică, de specialiști consacrați în domeniul IT, de personal medical în care să avem încredere și care să ofere servicii de calitate, de profesori care să instruiască și să cultiveze valori în noile generații. Formarea tuturor acestor profesii trebuie să aibă loc cu metode și conținuturi relevante pentru secolul nostru, ținând cont de transformările prin care trece nu doar societatea noastră, ci întreaga omenire”, a declarat Natalia Gavrilița.

De asemenea, ea a adăugat că autoritățile au realizat reforma instituțională a universităților și, în viitor, vor continua să îmbunătățească legislația în domeniu și să vină cu resursele necesare pentru a asigura calitatea procesului de învățământ.

„În cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova” cele mai multe fonduri, peste 50 de procente din total, vor merge înspre domeniul formării cadrelor didactice. Astfel, asigurăm premisele integrării în Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării, acolo unde este locul firesc al sistemului educațional din țara noastră. Ne dorim să avem un sistem educațional performant care sa contribuie plenar la dezvoltarea țării”, a mai spus premierul.

La rândul său, ministrul Educației și Cercetării a subliniat că resursele financiare acordate în cadrul proiectului vor ajuta instituțiile să devină mai puternice, fapt ce se va reflecta atât în relevanța procesului educațional, cât și în calitatea absolvenților. „Universitățile sunt centrul de putere al sistemului educațional și doresc ca, împreună, să le consolidăm pentru dezvoltarea țării noastre”, a adăugat Anatolie Topală.

Dintre entitățile selectate de echipa de concurs, 7 sunt instituții de învățământ superior publice: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei. Totodată, au fost selectate 6 colegii pedagogice: Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca, Colegiul „Iulia Haşdeu” din Cahul, Colegiul „Mihail Ciachir” din Comrat, Colegiul „Alexei Mateevici” din Chişinău, Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei și Colegiul pedagogic „Ion Creangă” din Bălţi.

Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației Cercetării, în perioada 2020-2025.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *