CSI / Rusia

17 secunde pentru doborârea unui avion. Întrebări din spatele incidentului dintre Rusia și Turcia

Cei doi piloţi s-au paraşutat pentru a scăpa cu viaţă, dar rebelii turkmeni aliaţi cu grupul Armata Siriană Liberă au tras asupra lor în timp ce aceştia se aflau încă în aer. Ulterior, rebelii au postat pe Internet o înregistrare video în care, aparent, putea fi văzut trupul neînsufleţit al unuia dintre cei doi piloţi.

Lucrurile s-au complicat şi mai mult după ce Prima Brigadă de Coastă a Armatei Siriene Libere a folosit o rachetă TOW, de producţie americană, pentru a distruge un elicopter rusesc a cărui misiune era aceea de găsi şi recupera piloţii.

Este pentru prima dată în peste 60 de ani când un stat membru NATO a intrat într-un conflict cu un avion de luptă rusesc sau sovietic.

Kremlinul nu a fost deloc fericit în privinţa acestei situaţii şi preşedintele rus Vladimir Putin – care s-a întâlnit ieri cu regele Abdullah al Iordaniei – a declarat că Turcia este un susţinător al Statului Islamic şi că, doborând avionul de luptă rusesc, este ca şi cum Ankara a înfipt un cuţit în spatele Moscovei. La scurt timp după declaraţiile ameninţătoare ale lui Putin, ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi-a anulat o vizită planificată în Ankara sfătuind ruşii să stea deoparte de Turcia.

Problema care este dezbătută acum este aceea dacă avionul de luptă rusesc a pătruns în spaţiul aerian al Turciei, după cum susţin oficialii din Ankara, sau dacă turcii au atacat avionul rusesc în timp ce acesta zbura deasupra Siriei.

După întâlnirea de urgenţă a NATO desfăşurată ieri după-masă, noi informaţii au ieşit la lumină. În primul rând, este vorba de scrisoarea Turciei către secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

Un paragraf al acestei scrisori susţine: “Fără a ţine cont de aceste avertismente, ambele avioane, aflate la o altitudine de 5.700 de metri, au pătruns în spaţiul aerian turcesc pe o adâncime de 2,18 km şi o lungime de 1,85 km, timp de 17 secunde, începând cu ora locală 9:24:05.”

Aparent, Turcia ar fi dispusă să rişte declanşarea unui conflict mai amplu între NATO şi Rusia pentru o incursiune de 17 secunde în spaţiul său aerian.

Mai ciudat, cifrele nu se potrivesc în declaraţia Turciei către NATO: aşa cum a observat şi SputnikNews, 1,85 km / 17 secunde x 60 x 60 = 391 km pe oră – însemnând că avionul de luptă rusesc Su-24 ar fi trebuit să fi zburat cu o viteză foarte mică.

sursa: epochtimes.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *