Actualitate

180 mln lei pentru proiecte de eficienţă energetică

"Regulamentul va stabili criterii clare pentru proiectele eligibile de cofinanţare. Aceste proiecte vor putea fi propuse atât de către sectorul public, cât şi de sectorul privat", a menţionat Valeriu Lazăr, marţi, la o şedinţă publică organizată de Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE).

AEE a fost instituită acum un an. "Eforturile noastre sunt orientate spre promovarea conceptului de utilizare eficientă a surselor de energie existentă, precum şi folosirii surselor regenerabile, care sunt prezente într-o cantitate suficientă în Republica Moldova", a menţionat directorul general al agenţiei, Mihai Stratan.

În medie consumul de energie pentru producerea unei unităţi de PIB (intensitate energetică) este de 4 ori mai mare în Republica Moldova decât în ţările UE, a notat  directorul AEE.

Călin Negură, vicedirectorul AEE, a notat că în 2011din bugetul de stat s-au alocat 25 de milioane de lei pentru finanţarea proiectelor energetice. "La apelul nostru au fost depuse 216 de cereri de către instituţii publice, autorităţi publice locale, în sumă de 188 mln lei, fapt ce reflectă cererea enormă pentru eficientizarea consumului de energie şi conştientizarea acestei necesităţi. Din acestea, 74 au fost considerate eligibile. În final bani au fost alocaţi pentru 36 de proiecte", a menţionat Călin Negură.

Vicedirectorul AEE a precizat că măsurile de eficienţă energetică au condus la o reducere de peste 740 de tone de emisii de carbon CO2, ceea ce corespunde unei economi de 320 de mii litri de benzină. Perioada de recuperare a investiţiilor pe întreg spectrul de proiecte finanţate în 2011 va constitui 7 ani şi aceasta va duce la o economie de energie de peste 50%. 

Sursa: Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *