Istorie

1812 – 2012: „Încărcaţi! tună vocea căpitanului”

Am avut un bal ieri seară la clubul nostru din grădina publică. Directorul clubului bagă de seamă, chiar la începutul balului, că căpitanul Tekvinsky din garnizoană se cam clătina şi se lega într-un mod scandalos de domnişoarele prezente la bal. El cheamă pe amicul lui Bachus la o parte şi-i recomandă de a părăsi sala. Căpitanul însă-i răspunse la această propunere cu insulte şi se îndreptă spre un grup de doamne. Atunci, văzând că lucrul se va fini printr-un scandal, directorul s-a adresat către ofiţării prezenţi şi-i îndemnă să influenţeze pe lângă tovarăşul lor beat spre a părăsi balul. Unii din ofiţări primiră propunerea şi începură a ruga pe căpitanul lor de a pleca acasă, însă căpitanul le răspunse prin lovituri de pumni, unul a căpătat chiar o palmă aşa de bine nemerită că pică jos. Damele fugiră spre cabinetele de toaletă, directorul, văzând că cu vorbele nu mai face nimic, ordonă de a da afară pe căpitanul cu sila, însă trei servitori abia izbutiră să-l scoată din sală, fiindcă căpitanul se agăţă de grilajul scării şi se ţinea ţeapăn; atuncea toţi s-au adresat la d. G…, rugându-l să puie în acţiune forţa sa atletică şi să scoată afară pe d. căpitan. D.G… îl luă în braţe şi-l trânti într-o birje. Astfel dar balul scăpă de acest beţiv. Toţi crezură că, în fine, au scăpat şi se puseră pe petrecere.

Dar, vai! Comandantul companiei nu-şi răcorise, să vede, capul turburat de băuturile spirtoase şi plecă direct spre cazarmă unde ordonă a bate toba dând alarmă. Soldaţii ieşiră din cazarmă, căpitanul îi conduse spre edificiul clubului şi, sosind pe strada Moskovska, îi înşiră în faţa ferestrelor clubului.

– Încărcaţi! tună vocea căpitanului.
Soldaţii încărcară.
– Ochiţi spre ferestre! vociferă căpitanul.
Norocul a fost că ofiţării, care auziră tobele, ieşiră din club şi văzând ce se petrece strigară:
– Nu daţi, nu daţi, soldaţi! Veţi răspunde cu capetele voastre dacă veţi da.
Atunci unul din sergenţi, pricepând că căpitanul este beat, comandă:
– Puştile la umăr! Marş la cazarmă!
Soldaţii executară ordonanţa şi defilară în faţa căpitanului, care deveni furios şi strigă cu glasul înăbuşit de furie:
– Sergent, te voi împuşca; tu vei înţelege pe cine eşti dator să asculţi!
Închipuiţi-vă acum spaima celor prezenţi la bal; când ştirea despre cele petrecute afară se răspândi în sală.
Guvernul a fost avizat la moment şi ordonă arestarea căpitanului. Se zice că acest domn va primi o pedeapsă exemplară. (…)

Basarab,
Chişinău, 20 ianuarie 1882

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *