Social

19 tone de roșii importate din Turcia vor fi distruse de autorități

Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în acest lot de legume a fost depistată insecta Tuta Absoluta, care este obiect de carantină în Republica Moldova.

„Roșiile nu prezintă risc sporit pentru consumatorii finali, pentru că nu au nitrați sau pesticide, dar odată cu aceste legume au fost adusă și insecta Tuta Absoluta, care reprezintă pericol pentru fermieri. Toate punctele de control sunt în alertă și am intensificat controalele în acestă perioadă. În aceste luni, există pericolul maxim”, a declarat pentru Agora șeful Direcției politici la frontieră, din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Andrei Balan.

Totodată, reprezentantul ANSA a menționat că țările sporite de risc de răspândire a moliei tomatelor sunt Turcia, Siria și Macedonia. Roșiile care urmau să ajungă pe tarabele din piețele din Chișinău au fost reținute de către inspectorii Postului de control fitosanitar Terminale Chișinău.

Tuta absoluta, cunoscută de legumicultori sub denumirea de molia tomatelor, este o insectă polifagă extrem de periculoasă, care atacă cu predilecţie tomatele, dar şi ardeii, vinetele, cartofii şi chiar castraveţii.

Timpul.md via Agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *