Ultima oră

2 iunie 2016 – Un elicopterul SMURD s-a prăbuşit la Cantemir din cauza condițiilor meteo

(UPDATE 19:10) Peste 40 salvatori, pompieri și paramedici sUnt încă prezenți la locul incidentului, pentru monitorizarea situației, potrivit unui mesaj al Direcției Situațiilor Excepționale. Mai mult, salvatorii vor asigura cu corturi și surse de iluminare echipele organelor de drept, care fac cercetările la fața locului pentru identificarea celor patru persoane.

Serviciul Situații Excepționale ține legătura permanent cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pentru un schimb continuu de informații despre acest caz.

(UPDATE17:20) 

Procurorii militari români au deschis un dosar penal în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD în zona raionului Cantemir, localitatea Haragâș. 

(UPDATE 17:06)
Autoritățile din Moldova au solicita ajutorul experților în aviație,potrivit Digi24. Inspectoratul General de la Ministerul de interne și reprezentanți a procuraturii din România se vor implica în investigația catastrofei aviatice.

(UPDATE 17:03) Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgențe: „De investigație va răspunde Republica Moldova, dar va fi implicare și din partea România. Urmează să mă deplasez spre locul accidentului să văd cum evoluează lucrurile”.

(UPDATE 16:34) Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor de Interne al României a transmis condoleanțe din partea ministerului către familiile celor patru colegi care au decedat în accidentul aviatic. A fost luată decizia ca toate aeronavele EC 135 să rămână la sol, a declarat aceasta într-o conferință de presă. 

„La orele 14:23 s-a anunțat că Autoritatea Aeronautică a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD. Imediat, la București a fost constituită o celula de criză pentru situația creată. A fost găsită epava elicopterului și cele patru cadavre”, a spus Monica Dajbog. În acest moment se anunță familiile care au pierdut pe cineva în accident. Pilotul care efectua zborul Chișinău-Cahul avea o experienţă de 4181 de ore de zbor, copilotul 1480, medicul 5 ani, iar asistentul 11.

Raed Arafat,șeful Departamentului pentru Situații de Urgențe urmează să se deplaseze în Republica Moldova.


Sursa: dse.md

(UPDATE 16:25) 
Potrivit deschide.md la bordul elecopterului se afla, Mihaela Dunea, doctor de la spitalul „Sfântul Spiridon din Iași”, Gabi Sandu asistent, pilotul Doru Gavril, dar și mecanicul aparatului de zbor, Voicu Socae. Toate persoanele decedate sunt cetățeni români.

(UPDATE 16:20) Lucian Mândruță, jurnalist din România a declarat pentru Digi24 că ancheta aviatică urmează să fie făcută de Republica Moldova, de autoritățile unde s-a întâmplat accidentul, dar se vor implica și autoritățile române.  Acesta au menționat că ar trebui să existe convorbiri între pilot și turnul de control, dar urmează să se verifice dacă sunt. 

Sunt luate în calcul mai multe impoteze care ar fi provocat această catastrofă aviatică, însă la această etapă se presupune că din cauza condițiilor meteo ar fi avut loc accidentul.

(UPDATE 16:10) Reporterii Digi 24 au anunțat că elicopterul căzut a fost unul de tip EC 135. Aparatul căzut era unul. Specialiștii spun că este un aparat sigur și manevrabil, tipic pentru operațiuni de căutare, salvare sau personal medical. Viteza cu care poate zbura un astfel de aparat este de până la 300 km pe oră și sunt dotate cu două motoare, care au împreună cinci sute de cai putere. Statele care folosesc aceste elicoptere de zbor nu au raportat accidente de acest tip.

(UPDATE 16:05) Iurie Bălănuţă, primarul localității Haragîș a declarat pentru Digi24 că echipajele de salvare au venit foarte repede, s-au lichidat incendiile repede și s-a început procedura de ridicare a cadavrelor ridicate. „Timpul este ploios și persistă o ceață deasă”, a spus Iurie Bălănuţă.

(UPDATE 15:56)
Din echipajul SMURD făceau parte un medic, asistent medical, ambii munceau la spitalul Sfântul Spiridon din Iași. În elicopter era un pilot și mecanic.

(UPDATE 15:50) Experții din România au anunțat că elicopterul a fost cumpărat acum doi ani. Echipajul de la bord a efectuat 19 zboruri până în acest moment. Echipajul se ducea după un pacient din Cahul, însă din nefericire nu a ajuns. 

(UPDATE 15:37)
Un martor de la fața locului, Aurel Moraru, a declarat că elicopterul a mai încercat să aterizeze în alt loc, dar fără succes.

(UPDATE 15:20) Primarul satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă a declarat că elicopterul a căzut în pădurea de la intrarea în sat și au fost  depistate patru cadavre, trei fiind găsite carbonizate. Aceași sursă menționeză: „Cred că s-a prăbuşit din cauza negurii. […] Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri.” 

(UPDATE 15:18) La bordul elicopterului se aflau 4 cetățeni români, pilotul, copilotul, medicul și paramedicul.



(UPDATE 15:13) 
Elicopterul SMURD Iași care s-a prăbușit într-o localitate din raionul Cahul a mai efectuat un zbor pe teritoriul Republicii Moldova în această dimineață. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, la solicitarea medicilor din Vulcănești de a transporta un pacient, internat în spitalul rational. Era vorba despre o femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută. De la stadio, femeia a fost preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență.

(UPDATE 15:07)
Martorii care se aflau în apropierea accidentului au scos un pilot cu tot cu scaun, iar allii doi erau arși, după cum anunță publika.md „Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Ploua tare. Poliţiştii strâng totul grămadă. E straşnic. În apropiere se află stadionul. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadion. Elicoperul avea viteză, dar a zbura normal. Vântul e moderat acum, nu e puternic", a declarat martorul pentru sursa citată. 

UPDATE (14:40) 
Elicopterul s-a prăbuşit în satul Haragîş, într-o zonă împădurită, ceea ce face misiunea de căutare şi mai dificilă.

UPDATE (14:58) Potrivit deschide.md, toți patru membri ai echipajului elicopterului SMURD, au decedat.

(Știre inițială) Accidentul a avut loc la ora 14.14, la fața locului s-au îndreptat câteva ambulanțe din localitățile cele mai apropiate – Cantemir și Cahul. Potrivit primelor informaţii, un om a murit. Restul persoanelor care se aflau la bord sunt căutaţi.

Ştirea se actualizează. 

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *