Ultima oră

20 din membrii unei grupări criminale au fost reţinuţi în Moldova şi Italia

Operaţiunea s-a desfăşurat atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în Italia, şi a implicat câteva sute de carabinieri italieni, poliţişti moldoveni şi ofiţeri SIS. Aceasta a fost prima operaţiune de acest gen iniţiată cu un stat al Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General de Poliţie, activitatea grupării criminale a ajuns în vizorul oamenilor legii încă în 2007. S-a stabilit că membrii grupării criminale moldoveneşti s-au retras în spaţiul Uniunii Europene, unde au consolidat o structură cu subordonare ierarhică pe verticală. Activitatea de bază a membrilor grupării a fost de a acumula venituri în vistieria criminală, aşa-numitul „obşeac”, ca urmare a infracţiunilor comise.

Organizaţia criminală era condusă de „hoţul în lege” Patron. Sub patronajul acestuia, au fost numiţi „supraveghetori” în mai multe ţări şi regiuni din Uniunea Europeană. La rândul lor, „supraveghetorii” aveau în subordine diferite grupări mai mici, care activau în diferite oraşe şi
localităţi.

Pe marginea acestui caz, în Republica Moldova este pornită o cauză penală pentru „crearea şi conducerea unei organizaţii criminal”, iar în Italia acţiunile ilegale au fost calificate ca „apartenenţă la grup de tip mafiot”. Pentru Italia este primul dosar de aşa gen, în cadrul căruia sunt cercetaţi cetăţeni ai Republicii Moldova.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *