Istorie

Calendar istoric: Invazia Irakului din 2003

Primele bombardamente americano-britanice asupra Bagdadului au început, în jurul orei locale 05.35 (04.35, ora României), apărarea antiaeriană intrând în acţiune imediat.

A fost un război între Irak şi o coaliţie de ţări condusă de Statele Unite, care a avut drept rezultat detronarea, apoi capturarea şi condamnarea lui Saddam Hussein.

În 1993, prin războiul din Golf, Irakului i s-au impus o serie de sancţiuni din partea Naţiunilor Unite care stabileau, printre altele, un embargo şi obligaţia ca toate armele de distrugere în masă să fie nimicite. Regimul preşedintelui irakian de la acea vreme, Saddam Hussein, s-a opus colaborării cu inspectorii ONU, în ciuda consecinţelor embargoului asupra populaţiei şi a tuturor atacurilor la care era supusă ţara de către forţele britanice şi americane.

Prin invazia Irakului din 2003, preşedintele american George W. Bush a situat Irakul pe o aşa-numită axă a răului, acuzând regimul lui Saddam Hussein că ar deţine cantităţi mari de arme de distrugere în masă, ar avea legături cu Al-Qaida şi ar fi un pericol iminent pentru umanitate. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *