2023 va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată pe Pământ
Oamenii de știință au declarat că este aproape sigur că anul 2023 va fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată pe Pământ. Avertismentul vine după înregistrarea unei perioade record în luna octombrie, în care temperaturile globale au fost cu 0,4C mai mari decât recordul precedent pentru această lună – stabilit în 2019.
“Aceasta este o marjă uriașă”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene.
Ea a descris anomalia de temperatură ca fiind “foarte extremă”. “Luna octombrie a înregistrat anomalii de temperatură excepționale, după patru luni în care recordurile de temperatură la nivel global au fost depășite”, a spus ea.
“Putem spune cu aproape certitudine că 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată, iar în prezent se află cu 1,43C peste media preindustrială”.
Aceasta pune o presiune suplimentară asupra liderilor mondiali pentru a obține un rezultat ambițios la conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, COP28, de la sfârșitul acestei luni.
“Sentimentul de urgență pentru o acțiune ambițioasă în domeniul climei înainte de COP28 nu a fost niciodată mai mare”, a adăugat dna Burgess.
La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafață în luna octombrie a fost cu 1,7C mai mare decât în aceeași lună între 1850 și 1900, definită ca fiind era preindustrială, înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili la scară largă.
Oamenii de știință au avertizat că o încălzire globală permanentă de 1,5C peste nivelurile preindustriale riscă să declanșeze efecte grave ale schimbărilor climatice asupra oamenilor, a vieții sălbatice și a ecosistemelor.
Semnatarii Acordului de la Paris din 2015 s-au angajat să limiteze creșterea temperaturii medii globale la mult sub 2C față de nivelurile preindustriale până la sfârșitul secolului.
Cu toate acestea, în ciuda angajamentului, emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2022.
Dr. Friederike Otto, cercetător în domeniul climei la Imperial College London, a declarat că “ceea ce contează” în ceea ce privește căldura record sunt “oamenii și sistemele care suferă”.
Temperaturile mai ridicate alimentează inundații mai puternice și valuri de căldură mai intense și pot face ca furtunile să fie mai puternice.
Potrivit experților, emisiile continue de gaze cu efect de seră provenite din activitatea umană, combinate cu apariția în acest an a modelului meteorologic El Nino – care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific – sunt cei doi factori cheie ai temperaturilor ridicate din acest an.
Actualul record anual a fost stabilit în 2016 – un alt an El Nino.
Michael Mann, un climatolog de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat: “Cei mai mulți ani El Nino sunt acum recorduri, deoarece căldura globală suplimentară a El Nino se adaugă la rampa constantă a încălzirii provocate de om”.