Timpul Liber

21 ianuarie – Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. Care sunt beneficiile acestui simplu gest

Sărbătoarea mai puțin obișnuită datează din anul 1986 și a fost inițiată de pastorul Kevin Zaborney, din statul american Michigan. Sărbătoarea a devenit în scurt timp un eveniment popular în foarte multe țări.

Specialiștii în psihologie susțin că această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că începutul anului reprezintă o perioadă întunecată pentru multe persoane, până când reușesc să se adapteze noilor sarcini zilnice, după vacanța și sărbătorile de iarnă. De asemenea, ziua a fost aleasă special pentru a încuraja oamenii să își arate sentimentele în public, fără rușine.

Psihologii susțin faptul că îmbrățișările exprimă siguranță, afecțiune și confort sufletesc, iar oamenii au nevoie de o acțiune care să îi facă să exprime aceste sentimente.

Virginia Satir, o celebră psihoterapeută americană susținea faptul că: „Avem nevoie de 4 îmbrățișări pentru a supraviețui, de 8 pentru a ne menține și de 12 îmbrățișări pentru a crește”.

În așteptarea momentului în care ne vom putea îmbrățișa în siguranță, iată ce beneficii aduce organismului acest mic gest de afecțiune: Potrivit unui studiu publicat de jurnalul Comprehensive Psychology, o îmbrățișare de doar 10 secunde poate acționa ca un bun tonic ce crește nivelul oxytocinei, hormonul răspunzător cu starea de bine. De asemenea, îmbrățișarea scade nivelul cortizolului, hormonul stresului. O îmbrățișare poate ameliora depresia, poate reduce tensiunea arterială și poate reduce stresul.

O îmbrățișare afectuoasă ne încurajează să gândim pozitiv, ne oferă încredere și speranță și ne face mai veseli și mai încrezători. Copiii care sunt ținuți în brațe, plâng mai puțin și devin mai liniștiți, deoarece se simt în siguranță.

Îmbrățișările întăresc sistemul imunitar, tocmai din acest motiv sunt considerate un medicament natural universal. Îmbrățișarea este contactul uman esențial pentru o dezvoltare sănătoasă socială, psihică și fizică. Îmbrățișările relaxează mușchii și alungă durerile din organism.

Astăzi transmite îmbrățișări virtuale celor dragi!

Sursa: ea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *