Istorie

23 iunie 1990. Parlamentul R. Moldova adoptă declarația de suveranitate, făcând primul pas spre independența față de URSS și spre ceea ce se spera că va fi Unirea cu Țara-Mamă, după modelul anului 1918

În urmă cu 31 de ani, pe 23 iunie, deputații de la Chișinău votau Declarația de Suveranitate a Moldovei, făcând astfel primul pas spre independența față de Uniunea Sovietică și spre ceea ce se spera că va fi Unirea cu Țara-Mamă, după modelul anului 1918.

Sovietul Suprem (Parlamentul de la Chișinău) al RSS Moldova, aflat în componența URSS, a adoptat Declarația Suveranității Republicii Moldova. Documentul prevedea că „Republica Sovietică Socialistă Moldova este un stat suveran”, servind drept model pentru elaborarea Declarației de Independență (1991) și a Constituției a Republicii Moldova (1994).

Adoptarea Declarației de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forțelor democratice în lupta de renaștere și eliberare națională. Astfel, Declarația de Suveranitate stipulează în mod clar că suveranitatea R.S.S. Moldova este unica și necesara condiție a existenței statalității Moldovei.

Documentul sublinia faptul că „pământul, subsolul, apele, pădurile și alte resurse naturale aflate pe teritoriul R.S.S. Moldova, precum și întregul potențial economic, financiar, tehnico-științific, valorile patrimoniului național” sunt declarate „proprietatea exclusivă necondiționată a R.S.S. Moldova”.

Declarația de Suveranitate a fost votată în unanimitate, cu o singură abținere.

Printre votanții Declarației de Suveranitate a fost și fondatorul ziarului TIMPUL, Constantin Tănase.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. Și rusofilii și pobediștii din RM au vrut-o și o vor și acum, nu-i așa??? Câți cetățeni ai RM se declară și se simt români? Pentru pașaport și fugă în UE circa 1,5 milioane, pentru țară și pentru neam ăia 7% ce au avut bunul simț și demnitatea să se declare români la ultimul recensământ al populației. 7% din cca. 3 milioane (la vremea respectivă) rezultă o minoritate de cca. 210 mii cetățeni ce se declară și se simt români. Ceilalți stau cu steagul cccp în sertar și așteaptă să vină rușii, în timp ce cerșesc cu talent și se bucură de banii și ajutoarele din occident. Asta e ceea ce au creat „paliticienii” maldaivani: națiunea civică moldovenească – un anus contra naturii neamului românesc, un mort cu plua sculată ce va vrea să ne și fuxă dacă nu ne trezim la timp să trimitem acești zombați la coșul de gunoi al istoriei. Sâlă maximă față de aceste „creații și creaturi” suprarealiste!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *