Istorie

23 mai – istoricul zilei: În 1929 a fost lansată prima animaţie Mickey Mouse cu sunet

Pe 23 mai 1430, Ioana D’Arc era capturată de către burgunzi în timp ce conducea armata spre a elibera Compiegne.

Tot într-o zi de 23 mai, în 1498, în Italia, călugărul dominican italian, predicator, critic şi reformator al moravurilor religioase şi sociale, Girolamo Savonarola, era executat din ordinul Papei Alexandru al VI-lea.

În 1805, pe 23 mai, Napoleon Bonaparte era încoronat rege al Italiei, în Domul din Milano, după ce cu numai un an înainte se autoproclamase Împărat şi rostise cuvintele „Imperiul înseamnă pace”. Însă conducerea să a dus la un lung şir de războaie cauzate printre altele de ambiţia lui Napoleon de a stăpâni întreagă lume.

La dată de 23 mai 1929 era lansată prima animaţie Mickey Mouse cu sunet, „Copilul carnavalului”.

Tot într-o zi de 23 mai, în 1934, faimoşii delicventi americani Bonnie Parker şi Clyde Barrow erau ucişi într-un asalt al forţelor de ordine.

Pe 23 mai 1949, Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat) se întrunea şi declara în mod oficial formarea Republicii Federale Germane. În 1990, teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG) a fost oficial încorporat în Republica Federală Germania, iar astăzi Germania este cea mai importantă putere economică a Europei şi una dintre ţările cele mai industrializate din lume.

În 1951, pe 23 mai, tibetanii erau forţaţi de China să semneze un Acord în 17 puncte cu privire la măsurile de eliberare paşnică a Tibetului. 8 ani mai târziu, în Tibet avea loc o mare revoltă împotriva administraţiei chineze, în urmă căreia Dalai Lama a fost nevoit să se refugieze şi să formeze un guvern în exil.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *