Istorie

25 aprilie în istorie: Radu de la Afumaţi este înlăturat de la domnia Munteniei

Spre deosebire de primele două incursiuni, de această dată, Mehmed-bey nu se aşază singur la domnie, dar instalează un domn pământean, pe Vladislav al III-a al Munteniei. Boierii Craioveşti sprijină pe noul domn, Pârvu Craiovescu, devenind mare ban. Radu de la Afumaţi e silit să se retragă din nou în Transilvania.

Radu de la Afumaţi este fiul lui Radu al IV-lea cel Mare al Munteniei şi a domnit de cinci ori în perioada 1522-1529, ducând o luptă aprigă cu otomanii. Ginere al lui Neagoe Basarab, a fost căsătorit cu Ruxandra, la 21 ianuarie 1526. După moartea lui Radu, aceasta a devenit soţia unui alt voievod, Radu Paisie.

Semnificaţia efortului antiotoman purtat cu mijloace modeste de Radu de la Afumaţi este deosebită, deoarece Poarta Otomană a fost obligată să renunţe la transformarea principatului în paşalâc. Este remarcabil faptul că Radu de la Afumaţi a reuşit să zădărnicească planurile otomane, chiar în apogeul domniei sultanului Soliman Magnificul, care a reuşit să zdrobească Serbia la 1521 şi Ungaria în Bătălia de la Mohacs la 1526, transformându-le pe acestea în paşalâcuri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *