Social

27 de grădinițe vor avea apă caldă de la energia solară

Totodată, 27 de grădinițe beneficiare ale primei etape de proiect vor fi dotate cu instalații de producere a apei calde de la energia solară, ce vor funcționa împreună cu sistemul termic pe biomasă, iar alte 34 de școli şi grădinițe, centralele termice ale cărora ard baloturi de paie vor fi dotate suplimentar cu tractoare de transportare şi încărcare a baloturilor în cazan.

În 2017 va fi lansat şi un sistem de monitorizare de la distanță a funcționării centralelor termice pe biomasă beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă. În acest an își va începe cursurile de instruire şi Centrul Unic de Instruire al Operatorilor sistemelor de încălzire pe biomasă. Studiile de fezabilitate pentru Rezina şi Cimișlia, de a pilota proiecte de producere a biocombustibilului din deșeuri vegetale, vor fi realizate şi în funcție de rezultatul acestora, vor fi lansate primele proiecte municipale de valorificare a deșeurilor vegetale în scopuri energetice.
Potrivit Ministrului Economiei, activitatea Proiectului pe parcursul ultimei perioade de timp, a remarcat rezultatele obținute, acesta reprezintă o istorie de succes pentru Republica Moldova și demonstrează că implementarea proiectelor investiționale în țara noastră constituie o realitate, care trebuie susținută și dezvoltată.

Anul 2017 este ultimul an de activitate al Proiectului Energie şi Biomasă, lansat în 2011. Proiectul a parcurs două etape de implementare datorită fondurilor acordate de Uniunea Europeană. Proiectul a reușit să racordeze peste 190 de școli, grădinițe, centre comunitare, spitale la sisteme de încălzire pe biomasă, asigurând astfel unui număr de peste 140 mii persoane accesul la energie sigură, produsă în Republica Moldova.

Proiectul Energie şi Biomasă a pus temelia dezvoltării sectorului bioenergetic în Republica Moldova aflat acum șase ani pe linie de început. Numărul instituțiilor consumatoare de bioenergie a condus la creșterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de o sută, dintre care 30 din aceste noi afaceri din sectorul bioenergetic au fost lansate prin mecanisme atractive de leasing dezvoltate de Proiectul Energie şi Biomasă, din fonduri europene. Totodată, o mie de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită subvențiilor în mărime de peste o mie euro acordate din bani europeni.

Proiectul Energie şi Biomasă este finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

TIMPUL.MD (V.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *