Istorie

28 de MILIARDE USD – este valoarea minimă a pagubei produse de sovietici în Moldova, în urma exterminărilor şi deportărilor

Toate aceste date au fost prezentate în urmă cu câțiva ani de către membrul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist, doctorul în istorie, Veaceslav Stăvilă, care spune că informaţiile prezentate constituie rodul activităţii sale în ultimii trei ani în arhivele R.Moldova.

Istoricul susţine că înainte de a calcula cifra respectivă a consultat experienţa Ţărilor Baltice la acest capitol – Lituania a estimat pierderile produse în urma exterminărilor şi deportărilor la $20 mlrd, iar Letonia la $18 mlrd.

„Una din metodologiile de calcul folosite în Ţările Baltice a fost utilizată şi în cazul nostru. La baza acestei metodologii de calcul au stat cîteva componente importante printre care vîrsta medie a victimelor deportate şi exterminate, venitul mediu pe cap de locuitor în anul 1938 ($76), rata inflaţiei dolarului în perioada deportărilor, rata medie de viaţă în anul 1937 (47 de ani). Folosind toate aceste componente şi avînd cifra persoanelor deportate şi exterminate (301 mii) am ajuns la cifra de $28 mlrd. Valoarea minimă a pierderilor în cazul unei persoane este de $92,4 mii”, a spus Stăvilă.

Întrebat de jurnalişti dacă este posibilă recuperarea acestor pagube, el a precizat că totul depinde de voinţa politică a autorităţilor R.Moldova.

„Misiunea mea a fost să aduc la cunoştinţa opiniei publice şi a autorităţilor ţării aceste cifre. În Ţările Blatice, de exemplu, în 1992 a fost creată o Comisie împuternicită să negocieze suma acestor despăgubiri cu F.Rusă, care este moştenitoarea de drept a URSS”, a spus istoricul, care este de părere că atunci cînd societatea va conştientiza că toate pagubele trebuie recuperate, doar atunci crime de genul deportărilor şi extreminărilor nu vor mai avea loc.

În opinia lui Stăvilă, recunoaşterea din partea F.Ruse a acestor datorii ar însemna deja un lucru extrem de important.

Potrivit calculelor efectuate de el, suma de $28 mlrd, ar fi de ajuns de a construi de la zero toate drumurile naţionale şi locale în opt benzi sau pentru a cumpăra gaz din F.Rusă pentru următorii 85 de ani.

Arhiva Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *