Istorie

29 februarie în istorie: Oraşul marocan Agadir a fost distrus complet de un cutremur

După Criza Marocană din 1911, Agadir a fost ocupat de trupele franceze (1913). Dezvoltarea modernă a oraşului a început în 1914, odată cu construirea portului, dar şi cu dezvoltarea pescuitului.

Pe 29 februarie 1960, cu 15 minute până la miezul nopţii, oraşul Agadir a fost distrus în totalitate de un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter. Seismul a durat aproximativ 15 secunde. În urma acestuia au murit 15 mii de oameni şi a fost distrusă cetatea antică Kasbah. Pe poarta din faţă a acesteia mai pot fi descifrate însă următoarele cuvinte, scrise în limba arabă: „Frica lui Dumnezeu şi onoarea regelui”. Oraşul a fost reconstruit la sud de amplasamentul iniţial. Astăzi, pe lângă funcţiile portuare, Agadir mai este şi o piaţă de desfacere pentru zona agricolă din jur. Economia oraşului se bazează în principal pe turism şi pescuit.

Agadir este servit de către aeroportul Al Massira, situat la 22 km de oraş. În acest oraş se află cele mai frumoase plaje din Maroc. Populaţia oraşului numără, conform recensământului din 1994, 155.240 de locuitori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *