Bună Dimineața

3 categorii de persoane care-și găsesc greu chirie

Anunțurile de acest fel au împânzit site-urile specializate și grupurile de profil de pe Facebook. Dar nu asta e problema cea mare…  

Revoltător este faptul că atunci când în comentarii cineva întreabă proprietarul dacă acceptă băieți, familie cu copil sau cuplu, drept răspuns primește un „NU” cu majuscule și un argument de genul: „astea-s condițiile mele, casa mea, munca mea și pe cine am chef primesc în ea.”

Mi se pare o atitudine incorectă sau chiar discriminatorie în raport cu categoriile de persoane sus menționate. Din acest motiv am întrebat câțiva colegi care au stat cu chirie sau care au oferit, care ar fi fricile proprietarilor de apartamente?! Argmentele generalizate sunt următoarele: băieții fac dezordine, nu obișnuiesc să dea cu aspiratorul prin cameră și organizează petreceri cu mult alcool, muzică tare și desfrâu. Respectiv stăpânii au de furcă cu poliția și asta le creează mari bătăi de cap. Îmi par absurde asemenea argumente și nu sunt decât niște stereotipuri care s-au implantat în mintea oamenilor. Știu foarte mulți băieți care păstrează curățenia mult mai bine decât o bună parte dintre fetele pe care am avut ocazia să le cunosc în anii de studenție, la cămin. La capitolul distracție în apartament, fetele tot nu sunt de pus la icoane și pot organiza petreceri destul de zgomotoase, la care mulți băieți ar fuma nervoși într-un colț.

Vorbind în privința familiilor cu copii mici, am citit recent comentariul unei mămici. „Nimeni nu vrea să ne ia cu copil mic, iar dacă vor, atunci e prea scump pentru o familie tânără cu venituri modeste”. Proprietarii apartamentelor se tem că imediat cum sugarii vor începe să meargă de-a oaia, se vor apuca să mâzgălească pereții, să dărâme tot ce văd în cale și să distrugă mobilierul. Un alt argument e că cei mici fac gălăgie și ar putea deranja vecinii. În cazul ăsta mi se creează impresia că un copil este văzut drept un animal de companie. Pentru că de regulă găzdașii se interesează dacă chiriașii au cumva pisică sau câine, care ar putea să le zgârie mobilierul și să le umple casa cu păr. Tinerele familii cu copii mici de multe ori se pomenesc în culmea disperării pentru că săptămâni întregi nu-și pot găsi o gazdă. La fel de greu poate închiria un apartament și un cuplu necăsătorit, pentru că cel care oferă locuința se gândește că cei doi ar putea să se despartă oricând și să nu fie capabili să plătească. Variantele ideale de chiriași sunt: fetele, familiile fără copii sau frații cu surorile.

Mulți ani am fost nevoit să închiriez spațiul locativ și de fiecare dată când mi se spunea că din păcate nu acceptăm băieți, am înțeles că atâta timp cât nu vor exista contracte pentru închirierea apartamentului, nu va exista nici responsabilitate din partea ambelor părți, iar discriminarea directă va fi la ea acasă.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *