Carte

30 de mii de cărți întoarse în România din drumul spre Moldova

Donaţiile de cărţi colectate timp de un an de către o asociaţie din Bucureşti nu au putut trece vama dintre România şi Republica Moldova deoarece cărţile nu aveau ştampila conform căreia nu făceau parte din patrimoniul naţional, informează Adevărul.

În cadrul campaniei „Cărţi peste Prut”, organizate de către Centrul Român pentru Politici Europene, s-au strâns peste 30.000 de cărţi în ultimul an, cărţi care urmau să ajungă în prag de sărbători la bibliotecile din mai multe localităţi din Moldova. 

Purtătoarea de cuvânt a Poliţiei de Frontieră, Denis Lazăr Mihaela, a declarat pentru sursa citată că din punctul de vedere al poliţiei de frontieră nu a existat nicio problemă, ci problema a existat doar la vamă.

Organele vamale nu au putut fi contactate până în acest moment. Alexandru Rusu, coordonatorul local al proiectului, bibliotecar în satul Izbişte (raionul Criuleni) a fost cel care s-a lovit de zidul, aparent birocratic. Deşi se aştepta ca problemele să le întâmpine la vama din Republica Moldova, iată că lectura nu este agreată nici de vameşii români.

Bibliotecarul din Republica Moldova a fost trimis de către şeful vămii la brokeri pentru a face o declaraţie de export. Ajuns acolo, Alexandru Rusu, spune că brokerii n-au putut să-l ajute. „Au spus că ei nu pot face declaraţii vamale pentru donaţii de acest gen. Noi am fi făcut orice formalitate trebuia, doar să ne fi spus cineva. De la Chişinău am luat avize de la Ministerul Culturii şi de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale”, a declarat basarabeanul.

Timpul.md via realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *