Actualitate

30% din consumul energetic va fi asigurat de România – Bucureștiul va vinde R. Moldova energie la un preț mai mic decât cel de pe piață

România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie.
Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei CSE, Energocom este compania desemnată.
Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic.

Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova!
Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România.

Andrei Spînu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. ” știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România.”
    Frate,frate dar brânza-i pe bani glăsuiește o veche cimilitură românească,..probabil cunoscută de cel cu plecăciunea a ales să se declare prieten.Apreciem sinceritatea cînd este exprimată vocal și vertical.Aplecatul ar putea duce la disconfort…….. de raționament.

    1. ”Frate,frate dar brânza-i pe bani glăsuiește o veche cimilitură românească” Asta era zicala preferata a culiocului Dadon in loc sa o foloseasca pe cea din lumea lui ruseasca ” ce-i al meu e al meu ce-i al tau ii tot al meu.”

  2. Si iarasi guvernul Romaniei a facut tot posibilul sa arate moldovenilor cat de tampiti suntem. “Vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem”… Da, sunt sigur ca gagauzii vor consuma curentul mai chibzuit, cantand imnul Romaniei cu lacrimi de recunostinta in ochi.

    1. Vlad tâmpiți sunt doar actualii guvernanți loviți de corectitudinea politică din main stream-ul actual european. Nu cred că există vreun român bucuros că banii noștri sunt fuxxți pe niște „vecini” de rit sovieto-moscălesc ce și-au uitat originile și buna cuviință. După cum am mai spus bani pentru ajutorare trebuie dați NUMAI cu condiționalități clare și NUMAI cu scopul de a apropia oile rătăcite din RâMa de matca neamului românesc. Ceea ce fac acum guvernanții români se cheamă cheltuirea nejustificată a banului public și are iz penal.

      1. Da. Asa cum se dau banii acum, s-ar putea da cu acelasi efect, sau poate chiar cu mai mult efect, republicii Burundi. Daca noi avem “datoria istorica” sa ajutam poporul independent moldovenesc, atunci guvernul Moldovei are datoria sa ii duca pe moldoveni la cinematograf si sa le arate a) cine sunt ei si de unde provin, b) crimele comise de rusi in Moldova incepand cu 1800 si c) ce ajutoare au primit din Romania in ultimii 10 ani. Cum scrie si io, mai jos. Atunci as spune ok, banii dati se merita.

  3. Da faceti ca Basescu..puneti panouri pe drumuri..curent fin Romania..in cateva locuri..
    si cu gazele la fel..unii se vor mai trezi totusi..si da..Simion..are liber..chiar sunteti nedrepti..basarabenilor..eu sunt fiu de basarabean si am multe rude ,,am fost de multe ori..asa ca nu sunt subiectiv!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *