Politică

30 iunie 2015 – Ghimpu crede că Lupu și Filat se vor alia din nou cu Voronin: Să declare public că nu vor face alianţă cu PCRM

Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

„Noi nu ne dorim o alianţă de dragul alianţei. Nu vrem ca cineva să fure miliarde, să nu fie tras la răspundere, iar altcineva să vină şi să îşi asume consecinţele. FMI s-a întors, nu se mai construiesc drumuri, nu se mai alocă finanţări. Partenerii externi nu-ţi dau bani, dacă nu-s reforme. Noi înţelegem că este nevoie de partenerii europeni că o să murim de foame, dar eu nu vreau sa fim folosiţi. Să nu creadă cineva că nu avem timp. De aceea lucrurile trebuie rezolvate. Avem formula „de la Aeroport”. Şi europenii insistă să fie un procuror european. Dacă este inimă de om, noi într-o seară rezolvăm problema cu Guvernul”, a declarat Ghimpu.

Totodată, liderul liberal a mai pus o condiţie către PDM şi PLDM. „Tare mă tem că şi de această dată vor mima negocierile cu noi, iar în cele din urmă vor face alianţă cu comuniştii. Vreau ca liderii PDM şi PLDM să declare public că nu vor face alianţă cu comuniştii. Noi dorim ca negocierile să fie cât mai transparente, cu prezenţa presei şi a reprezentanţilor partenerilor europeni”, a adăugat Ghimpu.

Preşedintele PL a evitat să spună la concret pe cine ar accepta să-l voteze în calitate de premier. „Nu este de competenţa mea să desemnez candidatura pentru funcţia de prim-ministru. Trebuie s-o facă partidul cu cele mai multe mandate. Pot să spun că viitorul premier trebuie să fie un om cinstit, un bun politician, să nu fie un slugoi al partidului sau liderului partidului. Trebuie să aibă verticalitate, dar să nu spună pe urmă că eu nu am fost decât prim-ministru”, a spus Ghimpu.

În perioada negocierilor pentru formarea coaliţiei de guvernământ din iarna trecută, liderii PLDM, PDM şi PL au avut o întrevedere cu reprezentanţii celor mai importante partide europene, la Aeroportul Internaţional Chişinău, în cadrul căruia au fost convenite de comun acord condiţiile de constituire a coaliţiei, dar care, ulterior, nu au fost respectate.

TIMPUL reamintește că PLDM și PDM au mai negociat cu PL pentru ca într-un final să formeze o alianță cu PCRM. Alături de Voronin a fost votată conducerea Parlamentului dar și Guvernul Gaburici. Ambele voturi au fost acordate de către "alianța minoritară" PLDM+PDM și PCRM. PLDM și PDM au fost nemulțumite de solicitările PL-ului de a avea procuror european.

ARHIVA TIMPUL
30.06.2015

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *