Eveniment

31 august – Ziua Limbii Române care ne unește

Legea prevede ca Ziua Limbii Române să fie sărbătorită de autoritățile publice din România și de reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituții românești din afara țării.

Începând cu 31 august 1989, dată la care a fost legiferată trecerea la scrierea în grafie latină, în Republica Moldova se sărbătoreşte anual Ziua Limbii Române printr-o serie de evenimente culturale (concerte, expoziţii de fotografii, conferinţe etc.). Din 2011, Chișinăul și Bucureștiul au marcat simultan această sărbătoare.

Potrivit deciziei din ziua de 5 decembrie 2013 a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova limba română este limba de stat în stânga Prutului. Curtea Constituţională a decis că textul din Declarația de Independență prevalează textului din Constituție, ceea ce înseamnă că limba vorbită în Republica Moldova este româna, nu cea menționată în Constituție, ,,moldoveneasca”.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 pentru, două împotrivă și cinci abțineri, un proiect de lege, prin care se instituie ziua de 31 august ca ”Ziua limbii române’”. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013. Astfel, și în România, în ultima zi de august este sărbătorită Ziua Limbiii Române. 

Sursa: infoprut

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *