Istorie

31 iulie 1877 – Principele Carol I al României a primit telegrama care îl înștiința că rușii au suferit o înfrângere completă la Plevna în Bulgaria, în timpul Războiului ruso-turc (1877-1878)

Carol l de Hohenzollern-Sigmaringen (n.1939-d.1914), rege al României 1866-1914 La 31 iulie 1877, stil nou (19 iulie 1877, stil vechi), Principele Carol a primit telegrama care relata că rușii au suferit o înfrîngere completă la Plevna, Bulgaria, în cadrul Războiului ruso-turc de la 1877-1878.

O parte din trupele rusești intrase în panică, iar Marele Duce Nicolae al Rusiei și-a mutat cartierul general, si însăși țarul Alexandru II-lea era gată să se retragă peste Dunăre. În telegrama către Carol, Marele Duce Nicolae al Rusie scria:

Turcii au concentrat la Plevna cele mai puternice forțe armate, copleșindu-ne. Te rog să demonstrăm că suntem uniți și, dacă e posibil, treci Dunărea pe unde dorești. Între Jiu și Corabia, această demonstrație este indispensabilă ca să-mi ușurezi mișcările. Nicolae”.

Principele Carol a tărăgănat venirea Armatei Române pînă în momentul în care Marele Duce Nicolae al Rusiei a solicitat ajutor militar românesc. Urma să aibă loc Bătălia de la Plevna, în care victoria armatei române va pune bazele independenței României.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Rusii au facut uitata acea telegrama in franceza trimisa Princepelui Carol si de aportul hotarator al armatei romane. Dupa razboi , rusii au vrut sa rmana stapani in Romania si doar la presiuni externe au plecat, luand insa Bugeacul.

    1. Da, dar ne-au data la schimb dobrogea prin pacea de la San Stefano din 1878. Doborgea e mai importanta ca buceacul, delta dunarii, comisiea europeana a dunarii d ela Sulina ce a fost o forta candva..

      1. Ești în solda moscăliei cumva? Văd că vinzi aceleași narative expirate. Românești sunt TOATE teritoriile locuite de români și nu era atributul porcilor ce să „ne dea” și ce să ne fure.

  2. ”…Te rog să demonstrăm că suntem uniți și, dacă e posibil, treci Dunărea pe unde dorești. Între Jiu și Corabia, această demonstrație este indispensabilă ca să-mi ușurezi mișcările. Nicolae”.
    N.B.
    Drept mulțumire că i-au scăpat de peire, rusii au rupt parte de sud a Basarabiei !
    Iată asta e ”frăție de arme” I
    P.S.
    Acest rapt s-a înfăptuit cu ”blagoslovirea” lui Dismark, care singur zicea, că ”orice înțelegere cu rușii nu costă nici cât foaia pe care a fost scrisă” !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *