Istorie

31 martie: Decretul prin care regele Carol al II-lea interzice partidele politice din România

La data de 31 martie 1938 regele Carol al II-lea semnează decretul prin care interzicea toate partidele și formațiunile politice existente la acea dată în Romania, reinstituind în aceiași zi, Consiliul de Coroană, organ de stat cu caracter consultativ alcătuit din consilieri regali numiţi de monarh, ce aveau rang de miniştri secretari de stat și trebuiau să depună jurământ de credință față de rege. Chiar dacă acest decret a fost contestat de anumite partide politice, planul regelui a fost înlesnit de ambițiile personale ale diverșilor lideri politici din țară ce căutau să se acuze reciproc pentru a obține aprecierea regelui si a camarilei din jurul sau.

Pentru a umple golul lăsat de eliminarea partidelor politice de pe scena politică, a fost creat un partid unic numit Frontul Renaşterii Naţionale, de fapt o formațiune politică al cărei obiectiv era susținerea necondiționată a regelui. Trebuie amintit că începutul dictaturii personale a lui Carol al II-lea, a fost motivată de dorința acestuia, încă de la înscăunarea sa în iunie 1930, de a conduce deasupra partidelor, el ținând cu tot dinadinsul să și guverneze, nu doar să domnească. Așa se face că în februarie 1938 Carol al II-lea a promulgat o nouă Constituție, abrogând-o pe cea din 1923 ce fuse promulgată de tatăl său, regele Ferdinand. Astfel, noua Constituție a dat regelui Carol al II-lea puteri depline, puteri ce va subordona practic atât Guvernul, Parlamentul, cât și alte instituții ale statului.

În perioada imediat următoare promulgării Constituției , la sugestia regelui s-au constituit noi organisme de stat ce consolida și mai mult regimul autoritar a lui Carol al II-lea. Astfel, a fost reorganizat pe baze noi , Consiliul Superior Economic, consiliu ce a fost creat în cadru Ministerului Economiei Naționale, Consiliul Superior de Control, Comisia Specială de Încurajare a Exportului, Ministerul Înzestrării Armatei și altele. Prin aceste organisme, regele dorind să dețină controlul asupra întregii societăți,dar mai ales, asupra sectoarelor sale vitale. De asemenea, căutând să-și întărească și mai mult dictatura personală, regele Carol va semna la data de 15 aprilie 1938, o nouă lege pentru apărarea ordinii în stat, lege ce va limita și mai mult libertățile civile din România și va proteja regimul monarhic autoritar de orice tentativa de împotrivire . Pe acest fond de suprimare a libertăților democratice, Carol al II-lea va pierde aproape total sprijinul populației, sprijin de care se bucurase instituţia monarhică în timpul celorlalți doi regi pe care Romania îi avusese până atunci.

Sursa Lecția de istorie

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. El e nemernicul care a stopat progresul romanesc in indistria militara si ca rezultat Romania a intrat in razboi slab echipata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *