Timpul Liber

4 MARI greşeli gramaticale făcute de noi iarna

„dezăpezire"

Este variantă greşită a substantivului "deszăpezire". Potrivit Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic prefixul "des" devine "dez" doar în cazul cuvintelor care încep cu vocale sau cu consoanele b,d,g,m,n,l,r,v (exemplu: dezlipi). De asemenea, prefixul "des" devine "de" în cazul cuvintelor care începu cu j, s sau ş (exemplu: dejuca). Cum "zăpadă" începe cu litera z, forma corectă este "deszăpezire";

„a dejgheţa"

Este varianta greşită a verbului "a dezgheţa". Explicaţia: vezi mai sus;

„mi-am scos amigdalitele"

Iarna este sezonul cu cele mai multe îmbolnăviri de amigdalită şi, evident, şi sezonul în care noi suferim cel mai tare de boala grea numită stâlcirea limbii. Amigdalita este o boală manifestată prin inflamarea amigdalelor (cele două glande situate de o parte şi de alta a omuşorului).

Numele bolii i-a determinat pe mulţi să numească (greşit) aceste două glande drept "amigdalite". De fapt, "amigdalite" este forma de plural a substantivului "amigdalită".

„ceai de post"

Într-o postare din 2009, diacritica remarca apariţia "ceaiului de post". Se pare că nu a fost o scăpare de moment a unei companii producătoare de ceaiuri, de vreme ce aceste ceaiuri sunt şi acum pe piaţă. Greşeala poartă numele de tautologie.

Însă, se poate spune că românii care fac aceste greşeli sunt bine reprezentaţi în conducerea ţării. Altfel, nu ne putem explica mulţimea de greşeli "de sezon" comise de ministrul Maria Grapini în acest mesaj publicat pe Facebook:

„Buna dimineata.Ninsoarea si viscolul a adus din pacate dimineti mai putin bune la multi oameni.Sa speram ca vom trece cu bine si peste aceste zile dificile.Cred ca interventia autoritatilor dublata de solidaritatea oamenilor si cu ajutorul lui Dumnezeu putem sa evitam accidentele legate de oameni.Pana la urma cel mai important lucru este viata oamenilor". Câte şi care sunt aceste greşeli, vă lăsăm pe voi să decideţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *