Ultima oră

400 de experţi vor elabora strategia de cercetare-inovare

Potrivit unui comunicat de presă al AŞM, Foaia de parcurs a realizării exerciţiului a fost prezentată în faţa reprezentanţilor Parlamentului RM, mediului academic, celui de afaceri şi sectorului asociativ. În luarea sa de cuvânt, acad Gheorghe Duca, Preşedintele AŞM, a subliniat că din momentul în care guvernarea, societatea civilă şi comunitatea ştiinţifică percep diferit rolul ştiinţei în dezvoltarea ţării, este necesar de a elabora, în mod transparent şi participativ, un model de gestionare a cercetării acceptat de către toate părţile interesate. Prin lansarea exerciţiului de foresight, în cadrul căruia vor fi implicaţi în jur de 400 de experţi, AŞM oferă o alternativă discuţiilor interminabile atestate în ultima perioadă privind viitorul sistemului de cercetare-inovare din ţara noastră, pledând pentru un dialog constructiv în vederea atingerii unei baze consensuale cât mai largi.

Au luat cuvântul dr. Ghenadie Cernei, conducătorul unităţii de implementare a Exerciţiului FOR-Moldova, Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, învăţământ, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Valentina Stratan, deputat în Parlamentul RM, Chiril Gaburici, director general Moldcell, dr. hab. Alexandru Stratan, director IEFS, prof. Vladimir Guţu, decan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţie (USM), membrul corespondent al AŞM, Alexandru Dicusar, acad.Valeriu Canţer, preşedintele CNAA, Ana Popa, Centrul Analitic Independent Expert Grup.

În perioada imediat următoare, un grup de experţi străini vor efectua o analiză a sistemului de cercetare din ţara noastră, sistematizând această informaţie în cadrul unui raport ce va servi drept punct de pornire pentru discuţiile experţilor locali.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *