CSI / Rusia

(5 ani de la războiul ruso-georgian) Tbilisi acuză din nou Moscova că încalcă acordul de încetare a focului

‘Rusia continuă să încalce angajamentele asumate în cadrul acordului de încetare a focului semnat de Georgia şi Rusia sub egida Uniunii Europene’, se afirmă într-un comunicat emis miercuri de Ministerul georgian de Externe. ‘În loc să-şi retragă trupele pe poziţiile de dinainte de război, Rusia şi-a consolidat bazele militare, a desfăşurat ilegal trupe şi arme ofensive în regiunile ocupate’, adaugă MAE georgian.

După ofensiva armatei georgiene din noaptea de 7 spre 8 august 2008, Rusia a ripostat printr-o operaţiune militară de anvergură şi a invadat o parte a Georgiei. La capătul acestui conflict armat, care a durat cinci zile, Moscova a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud, cele două regiuni separatiste proruse, şi a instalat baze militare pe teritoriul acestora.

Noul premier georgian, Bidzina Ivanişvili, liderul coaliţiei de opoziţie învingătoare în alegerile legislative din luna octombrie şi opozant al preşedintelui Mihail Saakaşvili, cel care a declanşat războiul cu Rusia, a afirmat de mai multe ori că doreşte normalizarea raporturilor cu Moscova, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări fiind rupte de Tbilisi în urma conflictului armat.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, declara cu trei zile în urmă că Rusia este pregătită să restabilească relaţiile diplomatice cu Georgia ‘dacă anumite condiţii vor fi îndeplinite’, el estimând că actualul guvern de la Tbilisi are o ‘poziţie mult mai pragmatică’.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *