Spre UE

5 probleme fundamentale care încurcă R. Moldova să adere la Uniunea Europeană

Există 5 probleme fundamentale care încurcă R. Moldova să adere la UE.

 1. Corupția generalizată. Președintele Maia Sandu, Premierul Gavrilița sau Speakerul Grosu nu ratează nicio oportunitate să aibă întrevederi cu „partenerii externi”, indiferent de contextul întâlnirii, oficialii din R. Moldova insistă să „denigreze” propriul stat și vorbesc mereu despre cât de mare este corupția. Chiar dacă temporar puterea și statul câștigă niște granturi, pe termen lung, această campanie de denigrare va încetini ascensiunea R. Moldova spre UE.
 2. Supremația legii și democrație. Puterea actuală și cea anterioară se folosesc de persoanele loiale din sistemul justiției pentru a se răfui reciproc. Nu există de facto o supremație a legii, instituțiile statului sunt subordonate Partidului de la putere, în stilul clasic al Partidului Comunist.
 3. Economia nu e liberă. Niciun partid nu a făcut nimic pentru liberalizarea economiei. PAS-ul are zeci de inițiative pentru a interizce (reclame la pariuri sportive, sau energizante) și aproape nimic pentru liberalizarea pieții și dezvoltarea unui capitalism sănătos.
 4. Sărăcie și naționalism. UE nu va accepta RM ca stat membru, cât timp jumătate din populației este la limita sărăciei. Fără o revoluție și o retehnologizare economică, această stare de fapt nu se poate schimba. Ajutoarele sociale ale PAS, nu fac decât să crească inflația și deficitul de cont curent. Fără investiții reale și masive în capacități noi de producere care să ofere locuri de muncă pentru sute de mii de oameni, cetățenii vor prefera să nu mai aștepte integrarea în UE, ci să-și facă cetățenia română și să plece.
 5. Statul la coadă. Europenii sunt civilizați și știu că cei care au stat mai mult la coadă aderării, nu pot fi umiliți pentru că s-a schimbat contextul geopolitic regional. Serbia a primit statut de candidat 10 ani în urmă, și nu există o dată clară când micul stat balcanic va fi acceptat de Bruxelles. R. Moldova și Ucraina, dacă vor adera la UE, vor trebui să stea la rând cel puțin 20 de ani.

Despre integritatea teritorială nu spunem nimic, mai ales după ce Ambasadorul SUA în Chișinău a lăsat să se înțeleagă că o anumită formă de federalizarea a RM poate fi acceptat de occident.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

 1. Cam multă bârfă (allegations) și puțin jurnalism. Autorul/autoarea mai degrabă caută justificare să denigreze PAS, decât să formuleze obiectiv problemele din titlul articolului.
  Exemplu: primul pas să rezolvi o problemă (de ex. corupția) este să o admiți deschis, să vorbești despre ea fără ocolișuri, nu să o ascunzi sub preș. Autoarea găsește că a vorbi deschis despre corupție înseamnă denigrare la adresa statului. Nimic mai parșiv, pentru că astfel doar ne prefacem că nu avem această problemă.
  Alt ex.: se folosesc ghilimelele pentru partenerii externi. Oare ce problemă are autoarea cu actualii parteneri externi ai Moldovei? Doar dacă se dorește că alții (de ex. Rusia, China, Belarus) să fie acei parteneri externi de dialog.

  1. „Nationalismul moldovenesc” este reprezentat de PAS și PSRM, care din motive distincte urăsc ideea de Unire a MD cu RO.

 2. Integrare pe bucati.
  Sistemul energetic cuplat la Romania, agricultura cuplata la Romania prin subventii, planuri de infrastructura rutiera si feroviara impreuna cu Romania.
  Romania are 14 mld € necheltuite din exercitul financiar precedent.
  Sunt prea multe interese la Chisinau. O dam de gard degeaba.

 3. „Politicienii” de la molotovskaia respublica dau dovadă de o preacurvie clasică moscălească, ar vrea și cu maskva și cu banii românilor. Asta nu se va mai întâmpla prea mult timp. Criza asta, indusă și de război, va face că banii să fie mai rari și mai scumpi așa că pomenile vor fi mai răruț că-i mai drăguț.
  Poate maskva va fi mai darnică!!! De abia așteaptă molotovenii vreo două bășini de acolo…

 4. As adauga la lista lucruri nescrise despre aderarea la UE si Europa in general care niciodata nu vor fi acceptate: biserica rusa, limba rusa, perceptia NATO (multe state au intrat in NATO si apoi in UE) si procentul inca mare de rusofoni si iubitori de Rusia (lasand la o parte o chestie majora numita Transnistria. RM nu va adera in 20 de ani la UE cum vad prin comentarii sau 10 ani cum bazneste puterea temporara la putere ci niciodata ! (poate prin unirea cu RO daca romanii vor)

  1. O „țară” nășită de ribentrop-molotov nu are cum să intre în UE, UE care a condamnat ferm în plenul parlamentului european pactul odios și consecințele acestuia. Așa că da, RM ca stat nu va adera în următorii n ani la UE (unde n egal cu orice cifră între 10 și 100 – mai mult nu am curaj să mă pronunț). Și da din nou, cetățenii RM prin dorința lor liber exprimată de a se uni cu România și prin acordul Statului Român pot intra în UE astfel: se poate face o reîntregire națională ce va aduce automat cetățenia UE pentru toți noii cetățeni români proveniți din RM.
   Și da, de preferat ar fi ca moldovenii ce își doresc întrarea în UE să procedeze la fel cum procedează când intră în „casa mare” și anume se descalță pentru a nu băga mizeria în casă. La fel și pentru UE ar trebui descălțate/schimbate mentalitățile/mizeriile rusești cu o gândire și un comportament corect, demn, vertical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.