EconomieSocial

55 de poduri din Republica Moldova vor fi reparate în perioada 2023 – 2024

Un număr de 169 de poduri din Republica Moldova se află în stare nesatisfăcătoare, iar la 55 dintre acestea vor fi realizate lucrări de reparație sau reconstrucție în perioada 2023-2024.

Cifrele au fost prezentate de Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), ca răspuns la o solicitare Moldpres.

Potrivit ASD, pe parcursul acestui an sunt planificate lucrări de reparații la 17 poduri din mijloacele Fondului rutier, iar durata de executare a lucrărilor este diversă, după caz multianuală, în funcție de complexitatea soluțiilor implementate. Alte 38 de poduri vor fi reparate din surse externe de finanțare. Prioritar, intervențiile vor fi realizate la poduri la care sunt atestate degradări și deficiențe ce scad nivelul de siguranță rutieră, durabilitate și capacitate portantă a elementelor structurale.

În prezent, în proces de reparație sau reconstrucție se află peste 20 de poduri, iar altele 35 sunt la etapa de proiectare sau expertizare. În perioada 2021-2022 au fost construite sau reparate capital 52 de poduri aflate pe drumurile publice naționale. Lucrările au fost finanțate din Fondul rutier și din surse externe. ASD a explicat că, anul trecut, prețul final la construcția sau reparația unui pod s-a majorat cu circa 50%, în particular din cauza creșterii pe piață a prețurilor la materiale de construcție.

În Republica Moldova sunt în total 6.800 de poduri. 877 dintre acestea se află în gestiunea ASD. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *