UE / Nato

600 mii de moldoveni vor rămâne ȘOMERI, dacă Rusia LIMITEAZĂ accesul lor pe piața muncii din țară

Potrivit Secretarului de stat în MAE, Radu Podgorean, Uniunea trebuie să ofere o alternativă pentru economia moldoveană dependentă şi ea în bună măsură de Rusia. Este unul dintre motivele pentru care România a insistat şi pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni în Uniunea Europeană.

„Dacă Rusia va lua măsuri de limitare a accesului cetăţenilor moldoveni pe piaţa muncii din Federaţia Rusă, atunci probabil 5-600.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova nu vor mai avea acces la locuri de muncă. Este UE pregătită să răspundă în timp real unei asemenea situaţii?” a precizat secretarul de stat Radu Podgorean.

Alternative europene

Aşadar totul ţine de cât de pregătită este UE să reacţioneze rapid. Europarlamentarul PDL, Marian Jean Marinescu a explicat că în mod normal, UE are cum să contracareze eventuale măsuri ale Rusiei de pedepsire a Republicii Moldova pentru apropierea de Europa, chiar şi în materie de furnizare de gaze, deşi conducta de la Ungheni încă nu este gata. „Avem de unde să dăm gaz, avem conexiunea cu Ungaria, deci până la urmă se poate ajuta UE prin reţeaua europeană să ajungă ceva gaz acolo. Aşa cum a rezistat până acum, sper cu ajutorul UE şi al nostru, care trebuie exprimat foarte clar, şi au fost şi americanii zilele trecute acolo (n.r. În Republica Moldova), eu cred că pot să se rezolve aceste probleme” a declarat europarlamentarul PDL, Marian Jean Marinescu.

sursa: curierulnational.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *