Actualitate

70 de copii din Moldova sunt diagnosticaţi cu tumori maligne în fiecare an

Cancerul la copii este o boală rară – reprezintă 2% din numărul total de cancere. În anul 2013, la Institutul Oncologic din Republica Moldova au fost trataţi 833 de copii. În structura îmbolnăvirii prin tumori maligne, pe primul loc se situează hemoblastozele (afecţiune a sistemului de formare a sângelui) – 49,2%, urmată de tumori ale creierului – 12,7% şi tumori ale oaselor/ţesuturilor moi – 9,5%.

Specialiştii atenţionează că depistarea cancerului la copii poate fi dificilă, de aceea părinţii trebuie să meargă sistematic cu ei la control. Principalele semne care trebuie să alerteze părinţii sunt scăderea în greutate continuă şi inexplicabilă, dureri de cap şi vomă dimineaţa, dureri accentuate ale oaselor şi articulaţiilor, apariţia unei pete albicioase pe pupila ochiului, schimbarea culorii pielii şi oboseală continuă.

Cauzele reale ale apariţiei cancerului la vârste fragede nu se cunosc, însă specialiştii sunt de părere ca responsabile, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, sunt anumite modificări genetice, moştenite sau dobândite, care determină o predispoziţie. Cancerul la copii nu poate fi prevenit, însă părinţii pot reduce riscul îmbolnăvirii, aplicând câteva reguli simple: să includă cinci fructe şi legume pe zi în dietă şi să evite alimentele de tip fast food, să protejeze copiii de soare prin vestimentaţie adecvata, să-i protejeze de fumatul pasiv.

Anual, pe 15 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului la copil. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *