Actualitate

80 de mii de moldoveni au plecat şi nu s-au mai întors în ţară de când călătorim fără vize în UE

570 de mii de moldoveni au profitat de puterea paşaportului biometric şi au plecat în Europa în ultimii doi ani. Potrivit poliţiei de frontieră, 80 de mii dintre ei nu au mai revenit în ţară.

Irina ROIBU, DIRECŢIA DE CONTROL AL FRONTIEREI, POLIŢIA DE FRONTIERĂ: “Anul curent, comparativ cu anul trecut fluxul s-a majorat cu 13 %. ”

Bărbaţii călătoresc mai des în ţările europene – s-au înregistrat 770 de mii de ieşiri şi intrări în ţară ale reprezentanţilor sexului puternic. În cazul femeilor, cifra este de 620 de mii.

Irina ROIBU, DIRECŢIA DE CONTROL AL FRONTIEREI, POLIŢIA DE FRONTIERĂ: „ În mare parte sunt tineri cu vârstele curpinse între 25 – 35 de ani.”

Nu este exclus că mulţi din ei se află ilegal în ţările europene, luând în calcul că termenul de şedere este de 90 de zile pe an, iar dreptul de a munci nu este prevăzut.Nu toţi însă au putut beneficia de regimul liberalizat de vize. Peste 3400 de moldoveni nu au fost lăsaţi să plece în Europa.

Irina ROIBU, DIRECŢIA DE CONTROL AL FRONTIEREI, POLIŢIA DE FRONTIERĂ: „Motivul este insuficientă de bani …”

Punctul de trecere Leuşeni-Albiţa s-a dovedit a fi cel mai popular – peste 490 de traversări au fost pe acolo. În descreştere, urmează vama Sculeni, apoi Giurgiulesti-Galaţi. Potrivit ultimelor date ale Biroului Naţional de Statistică, la 1 ianuarie 2016 populaţia Republicii Moldova era de circa 3 milioane 553 de mii persoane. 
protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *