Social

9,5 milioane lei, destinate săracilor, au fost FURATE din buget

Inspecția socială a descoperit, în urma investigațiilor efectuate, circa 4,4 mii de cazuri de eroare și fraudă prin care s-a prejudiciat bugetul statului. 
Astfel, Inspecția Socială a inspectat modul aplicării legislației privitor la stabilirea și acordarea ajutorului social, ajutorului pentru perioada rece a anului în 462 de localități din 23 raioane. Au fost examinate aproape 62 mii de cereri de acordare a prestațiilor sociale, și efectuate peste 4,5 mii de vizite la domiciliul beneficiarilor de ajutor social. Numărul cazurilor de eroare și fraudă detectate de Inspecția Socială constituie 4399. Au fost propuse spre stopare 1945 prestații.

Au fost supuși controlului toți beneficiarii de prestații sociale din raioanele Briceni, Basarabeasca, Căușeni, Cimișlia, Dondușeni, Dubăsari, Glodeni, Hâncești, Fălești, Strășeni, Ștefan-Vodă,Ocnița și Râșcani. În 10 raioane controlul s-a desfășurat selectiv, adică verificării au fost supuși unii beneficiari de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului din unele localități. Suma totală consemnată de Inspecția Socială ca plată achitată nejustificat unor familii de beneficiari constituie la ziua de astăzi suma de 9,458 milioane lei
.
Nereguli depistate de Inspecția Socială în procesul de stabilire și acordarea ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului țin de: declararea eronată sau tăinuirea de către unii solicitanți a veniturilor familiei; acordarea ajutorului social unor familii, în care nu toți membrii adulți se încadrează într-un statut ocupațional, care le-ar da dreptul la ajutor social; eliberarea de către unele primării a certificatelor false privitor la mărimea terenurilor de pământ deținute de solicitanții de ajutor social; declararea eronată a informației despre componența familiei ori despre obiectele durabile din proprietatea familiei. De asemenea în mai multe raioane s-a constatat existența unor familii, care au beneficiat de ajutor social, deși demult nu mai locuiau la adresele indicate în cereri, iar unii asistenți sociali au stabilit ilegal prestații sociale pentru unii colaboratori ai Direcției Asistență socială și rudelor apropiate, prin falsificarea actelor și intervențiilor în programul electronic automatizat.

Conform informațiilor parvenite la data de 10.07.2013 în Bugetul Statului a fost rambursată suma de 1mln. 074 mii 990 lei, plătită nejustificat unor beneficiari de prestații sociale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, rapoartele privitor la rezultatele controlului sunt transmise la Procuratura Generală pentru a fi instrumentate conform legislației în vigoare.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *