Media

A apărut un proiect în susţinerea libertăţii de exprimare

Totodată, IDIS va compila toate cazurile de atentate la libertatea mass-media într-o publicaţie-simbol, „Cartea Neagră a Mass-media Moldoveneşti”. În parteneriat cu institutul german „Institutul Moldova Leipzig” (MIL), vor fi instruiţi 20 de jurnalişti moldoveni, inclusiv din regiunea transnistreană, în domenii precum: practici europene de apărare a libertăţii de exprimare şi a mass-media, legislaţia media, advocacy. MIL va compila bunele practici într-un alt ghid-simbol, „Cartea Albă a Mass-media Moldoveneşti”.

Dialogul şi cooperarea între Comisia parlamentară pentru educaţie, cultură, cercetare şi mass-media, Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi managerii de presă va marca toate etapele proiectului. Astfel, este preconizată desfăşurarea a două mese rotunde în format extins, pentru a dezbate propunerile de ajustare a legislaţiei media, dar şi a patru cluburi de discuţii, într-un format mai lejer. Evenimentele vor depăşi cadrul „tradiţional” al municipiului Chişinău, prin implicarea jurnaliştilor din toate raioanele republicii, inclusiv UTA Găgăuzia şi regiunea transnistreană.

„În ce priveşte libertatea mass-media, a fost marcat un progres odată cu instalarea unui nou Guvern la Chişinău. Faptul că au apărut instituţii noi pe piaţă demonstrează că media este mult mai liberă în comparaţie cu un an în urmă. Totuşi, încă urmează să fie creată o instituţie publică veritabilă a audiovizualului. Acest proiect va contribui la crearea unei media libere, în adevăratul sens al cuvântului.”, a afirmat la evenimentul de lansare Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Proiectul este finanţat în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului şi are o durată de un an.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *