Politică

A devenit fără voie coleg de partid cu ex-comunistul Mișin

Pe 4 martie 2014, Timofei Croitoru, un pensionar din Ialoveni, a intrat în Partidul Renaștere-Vozrojdenie, o formațiune politică de stânga condusă de fostul coleg al lui Vladimir Voronin, ex-comunistul Vadim Mișin. A intrat fără să știe pentru că vestea a primit-o abia o lună mai târziu de la secretarul organizației primare a partidului din Ialoveni. „Eu am rămas uimit. Nimeni nu a vorbit cu mine, n-am scris cerere. Nu am o părere bună despre Mișin. El a fost unul din șefii poliției sovietice. Nu pot să simpatizez pe cei care se închină foștilor ocupanți”, susține bătrânul. Potrivit regulamentului formațiunii, pentru a deveni membru de partid, e suficient ca doritorul să depună copia buletinului și o cerere. Bătrânul afirmă că nu a avut niciodată contacte cu membrii Partidului Renașterii și bănuiește că datele sale personale au fost folosite după ce secretarul organizației din oraș a organizat, la începutul lunii martie, o vizită a mai multor bătrâni la o biserică evanghelică din Ialoveni. Acolo s-a ținut o predică și s-au acordat niște pachete cu produse alimentare, iar participanții au dat copiile buletinelor lor.

„Politica nu are nicio legătură cu cele sfinte”

Andrei Toma, pensionar și el, susține la rândul său că biserica evanghelică care a acordat ajutor bătrânilor din Ialoveni nu are nicio legătură cu partidul. Pastorul s-ar fi adresat la el pentru că voia să ajute niște nevoiași. „Preotul a vorbit cu noi întâmplător. El mă cunoaște, fiindcă merg câteodată la biserică. Eu cunosc mulți oameni și i-am îndemnat pe cei care aveau nevoie de ajutor material să meargă la predică ca pe urmă să primească cadouri”, a spus secretarul organizației orășenești a Partidului Renaștere. Întrebat cum îl cheamă pe pastor, Andrei Toma a spus că nu mai ține mine pentru că are 75 de ani.

Secretarul organizației raionale a partidului, Pavel Roșca, a declarat că produsele alimentare au fost acordate de Fundația evanghelică „Operațiunea mobilizatoare”, iar politica nu are nicio legătură cu cele sfinte. Secretara fundației confirmă că organizația religioasă a acordat ajutor la două biserici din Ialoveni, dar nu a organizat nimic cu vreun partid din țară.

„A fost o învălmășeală”

Secretarul organizației raionale a Partidului Renaștere, Pavel Roșca, afirmă că s-a comis o greșeală în cazul lui Timofei Croitoru. „A fost o neînțelegere, o învălmășeală, s-au făcut lucrurile din grabă. Oamenilor localnici de pe sector li s-a spus dacă ar avea plăcerea să simpatizeze un asemenea partid. Cei care doreau completau cereri”, spune Pavel Roșca. Totuși rămâne neclar în ce context au fost preluate datele de buletin al lui Timofei Croitoru, secretarul raional al organizației raionale, însă menționează: „Le-a fost multiplicat buletinul, fiindcă la Fundația evanghelică cerea din timp o listă a persoanelor care veneau la biserică pentru a ști cui s-au făcut donațiile. Cum s-a întâmplat: buletinul s-a xeroxat, dar cererea nu a fost semnată de el. În învălmășeala ceea de oameni așa s-a întâmplat. Dar nu era nicio intenție ca să-l impunem cu forța pe om să semneze”, a declarat reprezentantul partidului.

Acum Timofei Croitoru așteaptă să fie exclus din Partidul Renaștere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *