Editorial

„A doua venire” a lui Muruianu şi tăcerea Alianţei

Există diferite speculaţii vizavi de faptul cum a fost „convinsă” CC să voteze o asemenea decizie. Una dintre ele aparţine ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, făcută publică îndată după „istorica” decizie a CC: proiectul de readucere a lui Muruianu în funcţia de preşedinte al CSJ este unul al clanurilor mafiotice care au controlat justiţia în perioada guvernării comuniste şi care astăzi nu doresc să cedeze poziţiile. Modul în care CC a adoptat respectiva decizie vorbeşte şi despre aceea că Muruianu este o „piesă grea”, pe care comuniştii nu vor să o piardă.

Vom lăsa pe seama specialiştilor aprecierile la adresa CC, dar şi cele vizavi de prestaţia judecătorilor CC. Există, totuşi, încă un aspect al problemei, care e mai aproape de „inima” noastră, a jurnaliştilor – dimensiunea politică a evenimentului. Când zic „dimensiunea politică”, mă refer mai întâi de toate la reacţiile pe care le-a declanşat în sânul Alianţei decizia CC de a-l readuce pe Muruianu în fruntea CSJ. Acest aspect este foarte interesant graţie măcar simplului fapt că eliberarea acestuia din funcţie de către parlament s-a făcut prin votul parlamentarilor majoritari. Iată însă că s-a întâmplat ceva ciudat: până la ora când scriu acest editorial, niciunul dintre liderii Alianţei nu s-a pronunţat pe marginea subiectului dat – nici n-au condamnat decizia CC, nici nu s-au solidarizat cu poziţia ministrului Tănase.

Cunoscând suficient de bine moravurile (şi năravurile) politicienilor noştri, am convingerea că tăcerea lor e plină de semnificaţii… electorale. Căci, precum se ştie, şi tăcerile adânci ale politicienilor, ca şi campaniile gălăgioase, au motivaţie electorală. Astăzi, în RM, totul şi toate au iz electoral: şi putoarea care vine de la geotuburile primarului Chirtoacă, şi lingurarii preafrumoasei Laguta, şi dragostea faţă de cei săraci a lui Muşuc şi Iurie Muntean, şi grija „creştin-democratului” Roşca ca nu cumva homosexualii să orienteze Tânăra Generaţie pe o pistă… netradiţională. Repet, totul şi toate au motivaţie electorală. Decizia CC este un precedent grav, avem de-a face astfel cu o situaţie ce depăşeşte interesele înguste de partid. Iată însă că liderii Alianţei se fac a nu înţelege ce se întâmplă şi tac, fiecare urmărindu-şi interesele lui personale, de partid, financiare ş.a.m.d.

Noi, „câinii turbaţi” care am cerut demisia lui Muruianu, de asemenea, nu ştiu cum, am devenit mai…pragmatici. Ne preocupă subiecte mai serioase. Ca, de exemplu… Nu voi da deocamdată niciun exemplu. Mai ştii? Poate, până se duce ziarul la tipar, cineva din Alianţă se solidarizează cu poziţia ministrului Justiţiei?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *