Externe

A doua zi de lovituri masive asupra infrastructurii ucrainene. Ce știm până acum

Rusia a continuat marți să lanseze rachete de croazieră și atacuri cu drone împotriva diferitelor regiuni din Ucraina, dar a doua zi de atacuri nu a fost la fel de intensă ca prima. Rezerva de arme de înaltă precizie a Rusiei se epuizează, spun experții. În cursul serii, s-a aflat despre un incendiu la o substație electrică rusă din regiunea Belgorod.

Marți, au fost raportate greve în regiunile Kiev, Zaporojie, Vinița, Lviv, Ivano-Frankovsk, Dnipropetrovsk, Hmelnițki, Mykolayiv, Rivne și Odessa. A fost declarată o alertă antiaeriană în toată țara.

Atât loviturile, cât și raidurile aeriene din orașele ucrainene sunt, de asemenea, raportate de presa rusă care respectă regulile cenzurii militare. Aceasta este a doua zi consecutivă în care au făcut acest lucru, în timp ce anterior au ignorat astfel de rapoarte.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării nu a făcut nici un secret despre o “lovitură masivă” nu numai asupra instalațiilor militare, ci și asupra sistemului energetic ucrainean. Cu toate acestea, comunicatul de presă al ministerului repetă textual ceea ce s-a spus cu o zi înainte: “Scopul grevei a fost atins. Toate țintele desemnate au fost atinse”.

Cu toate acestea, judecând după rapoartele autorităților ucrainene, intensitatea atacurilor cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene din a doua zi este net inferioară celei din prima zi.

Ce au lovit de această dată

Lovituri peste noapte au fost efectuate în orașul Zaporojie. Acesta este al patrulea bombardament consecutiv într-o săptămână. Potrivit șefului administrației militare regionale, Oleksandr Starukh, țintele loviturilor au fost facilități de infrastructură. Care dintre ele, nu a precizat. Clădirile civile au fost, de asemenea, avariate. O victimă a fost găsită în salonul auto distrus. O școală și o clinică au fost, de asemenea, avariate. Starukh a susținut că a folosit 12 rachete S-300 pentru a ataca Zaporojie.

În ajun, principala țintă a loviturilor masive ale Rusiei a fost infrastructura energetică. Peste 1.300 de așezări au rămas fără electricitate, iar unele fără alimentare cu apă și fără comunicații. Până dimineață, numărul de localități nealimentate se redusese la aproximativ 300.

Forțele armate ruse au lovit din nou în cursul dimineții când drone kamikaze au atacat centrala termică Ladyzhyn din regiunea Vinița, potrivit serviciului de presă al termocentralei. Regiunea Vinnița nu este deseori vizată de armata rusă și nu a fost pe lista regiunilor atacate din Ucraina cu o zi înainte, dar în iulie, o lovitură asupra Casei ofițerilor din centrul Vinniței a ucis multe persoane – 27, potrivit autorităților regionale. De data aceasta nu au existat victime – echipamentul electric al stației a fost avariat, în timp ce o a doua lovitură a rănit șase persoane, a precizat serviciul de presă.

O alertă antiaeriană a durat cinci ore la Kiev în prima jumătate a zilei de marți. Mai multe rachete rusești au fost doborâte în apropierea orașului, a declarat primarul Vitaliy Klitciko la televizor. “În capitala ucraineană nu au avut loc explozii. Așa că pot spune că ziua de astăzi a început normal, fără incidente”, a spus Klitschko.

În ziua precedentă, rachete au lovit centrul Kievului, pe lângă pagubele provocate infrastructurii, zeci de case au fost lovite, mașini au ars și cel puțin cinci persoane au fost ucise. La nivel național, bilanțul victimelor a crescut la 20 de morți începând de marți dimineață (informații de la Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina).

Pentru a doua zi consecutiv, explozii au zguduit regiunea Lviv. Șeful administrației militare regionale, Maksym Kozitskyy, a raportat trei explozii la două instalații energetice. “Până acum, patru [stații electrice] au fost lovite, două dintre ele au fost lovite din nou de atacuri cu rachete. Sincer vorbind, nu a mai rămas nimic din ei”, a declarat el reporterilor.

Un atac cu rachete a lăsat 30% din Lviv fără electricitate, a declarat primarul Andriy Sadovîi. Alimentarea cu apă este întreruptă în două cartiere ale orașului. Alimentarea cu energie electrică a orașului a fost reparată abia în noaptea precedentă. Primarul a promis că “toată lumea va avea apă până dimineață. Sadovyy a declarat pentru BBC că în prezent se folosesc generatoare și nu este încă clar când rețeaua electrică va reveni la normal.

În regiunea Dnipropetrovsk, potrivit lui Valentin Reznicenko, șeful administrației militare regionale, după o alertă aeriană de cinci ore, se știe că rachetele au lovit infrastructura energetică din două districte. “Există pagube serioase. Multe așezări au rămas fără lumină”, a scris el pe canalul său Telegram. Un regim de “economisire totală a energiei” este impus în regiune pentru a menține în funcțiune spitalele și mijloacele de transport.

Președintele administrației militare regionale Hmelnișkii, Serhiy Gamaliy, a declarat marți că mijloacele de apărare aeriană au doborât o dronă kamikaze iraniană Shahed-136.

Rămâneți fără rachete?

Până la ora 15:00 (ora Kievului), Rusia a lovit deja marți 28 de rachete de croazieră, potrivit lui Iuriy Ignat, un purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al AFU. Acestea nu sunt cifre finale, a spus el în glumă.

Cu o zi înainte, armata ucraineană a anunțat utilizarea a 84 de rachete pentru un atac masiv asupra aproape întregului teritoriu al Ucrainei, precum și a 24 de drone kamikaze. Scăderea numărului de rachete și utilizarea continuă a dronelor ar putea confirma evaluările experților occidentali potrivit cărora stocul de arme de precizie al Rusiei a fost epuizat, a declarat agenția de presă Agencys.

Marți, armata rusă a folosit din nou arme de înaltă precizie – rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 lansate din aer de pe avioanele strategice Tu-95MS, rachete de croazieră Kalibr lansate de pe mare, drone kamikaze iraniene Shahed-136, a declarat Ignat. El susține că 20 din cele 28 de rachete au fost doborâte de apărarea aeriană în diferite regiuni ale țării. Potrivit declarației sale, armata ucraineană a doborât, de asemenea, 13 drone iraniene.

Ucraina a întors soarta și se confruntă cu forțele rusești epuizate, a declarat Jeremy Fleming, șeful Centrului de comunicații al guvernului britanic (GCHQ), într-o declarație pregătită pentru a fi publicată marți. Fragmente din viitorul discurs au fost obținute de BBC în seara precedentă.

Potrivit GCHQ, în pofida atacurilor masive cu rachete pe teritoriul ucrainean, armata rusă rămâne fără muniție, iar decizia președintelui rus Vladimir Putin de a lansa un “atac masiv” a fost greșită.

Putin a anunțat o “lovitură masivă asupra instalațiilor energetice, militare și de comunicații ale Ucrainei” la două zile după exploziile de pe podul din Crimeea, a căror natură rămâne complet neclară. Autoritățile ruse au vorbit despre un bombardament cu un camion de mai multe tone și au acuzat serviciile de securitate ucrainene pentru sabotaj.

Publicația ucraineană Forbes a estimat că “lovitura masivă” de luni ar fi putut costa Rusia cel puțin 400 de milioane de dolari.

“Noi știm – și comandanții ruși de pe teren știu – că proviziile și munițiile lor se termină”, a declarat șeful GCHQ. – În absența unor contramăsuri interne eficiente, deciziile lui Vladimir Putin s-au dovedit a fi greșite. Este o strategie cu miză mare care duce la erori strategice de judecată.”

Președintele Zelenski a declarat anterior că Ucraina are nevoie în mod critic de un sistem de apărare aeriană consolidat pentru a respinge atacurile cu rachete ucrainene, iar marți, vorbind prin legătură video la summitul G7, a cerut un răspuns simetric la adresa Moscovei: “Când Rusia atacă sectorul energetic și stabilitatea energetică a țărilor noastre, trebuie să blocăm sancțiunile asupra sectorului său energetic, pentru a rupe stabilitatea veniturilor din comerțul cu petrol și gaze rusești”.

Livrarea de către SUA a unor sisteme avansate de apărare antiaeriană către Ucraina va face conflictul mai lung și mai dureros pentru Kiev, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitriy Peskov. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, nu a exclus, în ziua precedentă, că Rusia ar fi putut plănui lovituri masive împotriva Ucrainei chiar înainte de aruncarea în aer a podului din Crimeea.

Incendiu la o substație din Rusia

Marți seara, au apărut informații despre un incendiu de proporții la o stație electrică din orașul Șebekino din regiunea Belgorod. A fost publicată o înregistrare video a incidentului.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, susține că instalația a fost atacată de forțele armate ucrainene. El a publicat o fotografie a incendiului.

“Forțele armate ucrainene au bombardat o substație din Șebekino. Obuzele au avariat transformatorul stației de transformare. În prezent, peste două mii de locuitori sunt deconectați de la electricitate. Nu au existat victime”, a scris guvernatorul pe canalul său Telegram.

Orașul Șebekino se află la aproximativ 5 kilometri de granița cu Ucraina (regiunea Harkov).

Sursa BBC Rusia, traducere: Timpul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *