Actualitate

A fost elaborat un Plan de Acțiuni pentru lupta cu corupția destinat deputaților

Planul de Acțiuni pentru consolidarea eficienței Parlamentului Republicii Moldova pentru prevenirea şi lupta cu corupția vizează perioada noiembrie 2015 – decembrie 2018. Planul include 60 de inițiative care rezultă din Raportul de auto-evaluare Anti-Corupție pentru Parlament. Documentul stipulează măsuri specifice pe care fiecare actor vizat trebuie să le întreprindă. De cealaltă parte, Codul de Conduită și Etică pentru deputați propune un set de reguli de conduită și sancțiuni, precum și instituirea funcției de Comisar pentru etică.

”Corupția subminează dezvoltarea umană și democrația. Aceasta face vulnerabil sistemul democratic, erodând instituțiile, legile și încrederea publicului în lideri. Pentru oamenii săraci, femei și minorități, corupția înseamnă mai puține locuri de muncă, acces limitat la justiție și alte oportunități”, a declarat coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta permanentă PNUD, Dafina Gercheva.

Arcadie Barbăroșie de la Institutul de Politici Publice și Lilia Caraşciuc de la Transparency International, la rândul lor, și-au exprimat speranţa că Parlamentul va aproba ambele documente și va urma recomandările în activitatea de zi cu zi.

Cele două documente au fost elaborate cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului “Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar şi electoral”, finanţat de Suedia.

timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *