ROMÂNIA

A fost extins termenul în care foștii patentari pot solicita compensații pentru tranziția la activitate independentă

Termenul în care foștii patentari pot solicita compensarea cheltuielilor pentru tranziția la activitate independentă a fost extins cu două săptămâni. Astfel, cererile pot fi depuse până pe 15 septembrie, a anunțat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES.

Dumitru Alaiba a explicat că decizia a fost luată pentru ca foștii patentari să reușească să solicite compensarea cheltuielilor și pentru a încuraja comercianții să-și cumpere echipament de casă, necesar pentru trecerea la activitatea independentă.

„Am observat o dinamică mai mare în ultimele două săptămâni, când aproape o mie din totalul de peste patru mii de foști patentari au trecut la noul regim de activitate independentă. Ținând cont de faptul că până pe 31 august, când e ultima zi de solicitare a compensațiilor, au rămas zile numărate, unii dintre ei s-ar putea să nu reușească să solicite compensarea cheltuielilor și nu vrem ca acești oameni să rămână cu un gust amar. De aceea, o să prelungim termenul de compensare a aparatului de casă cu două săptămâni, până pe 15 septembrie. Această decizie am luat-o pentru a încuraja comercianții să-și cumpere echipament de casă și, totodată, să efectueze alte lucrări necesare pentru tranzitarea la noul regim, fără a suporta stres suplimentar”, a afirmat Dumitru Alaiba.

Vicepremierul a precizat că aproape 70% din foștii patentari deja au tranzitat la o nouă formă de activitate.

„Prin unele piețe încă se mai zvonește că patenta va fi prelungită. Nu este adevărat. Patenta rămâne istorie. Am oferit o nouă formă de activitate, una transparentă și echitabilă față de toți comercianții. În ultimele două săptămâni am avut un salt imens. Deja circa 70% din totalul patentarilor s-au conformat și deja lucrează cu aparat de casă și bon fiscal. O normalitate în zilele noastre”, a conchis oficialul.

Din 1 iulie curent, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone nu mai este  admisă în baza patentei. Foștii deținători de patentă, care trec la activitate independentă, pot solicita o compensație în valoare de 10 mii de lei (500 de euro), bani care vor putea fi utilizați pentru achiziționarea aparatului de casă sau amenajarea locului de muncă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *