Economie

A început febra cumpărăturilor La iarmarocul Sărbătorilor de Paşti

„În prima zi de cumpărături, oamenii întreabă de preţuri, a doua zi vin să guste din ceea ce propunem, iar în a treia – cumpără”, mi-a împărtăşit din experienţa sa Vera Mârza care, din 1996, vinde aici produse de patiserie pascală. Din spusele comerciantei, zilele de joi, vineri şi sâmbătă sunt cele mai „fierbinţi”, cu multe solicitări – cumpărătorii se grăbesc să pună cap la cap ultimele, dar şi cele mai importante, detalii pentru masa de Înviere.

La iarmaroc găseşti diverse produse alimentare adaptate specificului sărbătorii – pască, cozonac cu stafide şi fructe, ouă roşii. Vizitatorii sunt invitaţi să procure şi bomboane, mezeluri, o gamă bogată de ceaiuri, alte produse. Anul acesta este solicitată nu doar carnea, dar şi mielul din cozonac, care costă între 30 şi 50 lei. Preţul unei păscuţe variază între 10 şi 80 lei, iar al cozonacului – între 35 şi 75 lei; un ou roşu costă 3 lei, iar unul ornamentat – 5 lei.

Preţurile la produsele de Paşte nu s-au majorat faţă de anul trecut, dar în unele supermarketuri sunt mai mari cu vreo 30%. „Plăteşti mai puţin la iarmarocul din centrul capitalei. Dacă o ruladă cu magiun aici costă 18 lei, în market face 25-30 de lei”, a precizat Vera Mârza. Gospodinele au matematica lor. „Pentru un cozonac de 500 grame la magazin plăteşti 25 de lei, dar aici poţi cumpăra un cozonac cu mac care cântăreşte 700 grame la acelaşi preţ”, îmi spune Ana Rusu. „Am cumpărat patru păscuţe mari şi şase mici pentru părinţii şi copiii mei. Cu cât mai degrabă începi cumpărăturile, cu atât mai mare posibilitate ai să alegi”, zice Vasile Turchină din Ialoveni, care a vrut să se întoarcă cu plinul acasă.
Oferta iarmarocului cuprinde şi diverse mărfuri industriale – vase din sticlă, farfurii, îmbrăcăminte şi încălţăminte, anumite simboluri specifice sărbătorilor pascale.

La târgul din Parcul Catedralei participă peste 80 de agenţi economici. În anul curent s-a mărit şi numărul locurilor comerciale. Asemenea iarmaroace vor fi organizate în toate cele cinci sectoare ale oraşului.

Doina Alexei,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *