Social

A început sezonul de vânătoare

Pentru actualul sezon, vânarea gâştelor va fi permisă de la 1 octombrie 2012 până la 15 ianuarie 2013. La mistreţi, vânătoarea va începe la 18 noiembrie şi va dura până la 30 decembrie 2012, iar la iepuri – de la 2 decembrie până la 13 ianuarie 2013.

Potrivit Ministerului Mediului, cota de recoltare la vulpi va fi nelimitată. În acelaşi timp, a fost interzis vânatul speciilor de animale limitate numeric, precum cerbi pătaţi, elani, căpriori şi potârnichi. De asemenea, interdicţia vânatului se răsfrânge asupra fondului forestier de stat, ariilor naturale protejate de stat şi
altor zone interzise pentru vânătoare, precum şi a speciilor incluse în Cartea Roşie a R. Moldova.

Conform Codului Contravenţional, încălcarea restricţiilor privind vânatul se sancţionează cu amendă de la 20 la 50 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice şi de la 200 la 400 de unităţi convenţionale – 8 mii de lei (peste 500 de euro) – în cazul persoanei cu funcţie de răspundere. Vânătoarea fără autorizaţie şi fără carnet de vânător sau fără autorizaţie de deţinere şi de folosire a armei de vânătoare, depăşirea normelor stabilite de recoltare a vânatului, precum şi vânătoarea în locurile interzise şi în perioadele de prohibiţie, se sancţionează cu
amendă între 50 şi 100 u.c. aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 200 la 400 de u.c. aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
În acelaşi timp, vânatul cu încălcarea normei legale, în cazul speciilor de cerb nobil, cerb pătat, mistreţ, lup, căprior ş.a., care a cauzat daune ce depăşesc 200 de u.c., se pedepseşte cu amendă între 200 şi 500 u.c. sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani.

Pentru aceeaşi abatere, persoana juridică riscă o amendă de la 1000 la 3000 u.c., cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate, notează MOLDPRES. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *