Actualitate

A murit fondatorul IKEA, miliardarul Ingvar Kamprad

Ingvar era foarte cunoscut şi pentru faptul că, deşi era extrem de bogat, îşi cumpăra toate hainele de la magazinele second-hand, dar şi pentru că în trecut a avut numeroase legături cu naziştii.

Kamprad a murit în casa sa din Smaland, după cum se arată într-o declarație Ikea. Compania a transmis că Ingvar Kamprad a fost „unul dintre cei mai mari antreprenori ai secolului XX”. Kamprad s-a născut în 1926 la Smalandand şi a fondat compania Ikea la vârsta de 17 ani. El „a murit paşnic la domiciliu, în data de 27 ianuarie”, se mai arată în declarație.

Ingvar Kamprad este fondatorul retailerului suedez de mobilă IKEA şi unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, clasat pe locul cinci în indexul milionarilor realizat de Bloomberg, cu o avere estimată la 65 de miliarde de dolari, potrivit Antena 3. Cu toate acestea, oamenii l-au caracterizat mereu ca fiind foarte modest, econom dar și zgârcit.

Kamprad nu și-a irosit resursele financiare pe lucruri inutile. Kamprad a condus un Volvo din 1993, a zburat doar la clasa economică şi și-a încurajat mereu angajaţii să scrie pe ambele foi ale unei file de hârtie. De asemenea, a mai reciclat plicuri de ceai şi a colectat pacheţelele cu sare şi piper oferite la unele restaurante.

 „Nu avem nevoie de maşini opulente, titluri impresionante, uniforme sau alte simboluri care să exprime statutul. Ne bazăm pe propria putere şi voinţă”, a explicat miliardarul, în cartea „Testamentul unui distribuitor de mobilă”. Pe numele său există o vilă în Elveţia, o proprietate în Suedia şi o vie în Provence, Franţa. În plus, a condus un Porsche timp de mai mulţi ani. În iunie 2013, la 87 de ani, a demisionat din consiliul director al IKEA Holding SA. Cu toate acestea, miliardarul preferă să își achiziționeze haine de la second-hand. „Nu cred că am purtat vreodată haine care să nu fi fost cumpărate la mâna a doua. Vreau să dau un exemplu bun” a explicat Ingvar Kamprad în cadrul unui documentar.

Kamprad și-a creat reputația unui miliardar chibzuit cu banii. În ciuda averii sale uriașe, este cunoscut ca o persoană cam zgârcită care, iar uneori prefera să meargă cu metroul la lucru. Potrivit relatărilor din presa suedeză, în anul 2012 a ajuns în atenția presei după ce a declarat că o factură de 22 de euro pentru un tuns în Olanda i-a depășit bugetul prevăzut pentru acest lucru și că preferă să se tunda în țările în curs de dezvoltare precum Vietnamul.

Sursa: Evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *