CSI / RusiaRăzboi

A rămas armata lui Putin fără rezerve? Ce arată o hară publicată chiar de ruși

O hartă despre care se crede că a fost scursă chiar de comandanții ruși din regiunea Harkov aflată în estul Ucrainei pare să sugereze că armata rusă a rămas fără rezerve în contextul în care forțele armate ucrainene au declanșat o contraofensivă aici și în Herson, trasnmite Hotnews.

Harta operațională folosită de ocupanții ruși din Harkov a fost publicată pe un canal de Telegram din Rusia numit Zа (V)Побѣду („Înspre (V) Victorie”), aceasta fiind însoțită de o relatare incriminatorie privind transferarea trupelor de aici înspre Herson, unde Kievul a declanșat săptămâna trecută deja cunoscuta contraofensivă din sudul țării.

De asemenea, situația a fost remarcată de analistul militar și cercetătorul independent Chris Owen pe pagina sa de Twitter, acesta obținând și o traducere a postării făcute de ruși:

„Pentru a înțelege cum ucrainenii au îndrăznit să facă o asemenea mutare îndrăzneață în Harkov, voi explica cu un exemplu foarte clar. Există o pădure în apropierea [satului] Dovhenke – „elefantul” – după cum se face referire la ea în mod convențional.

Înainte de redesfășurarea de trupe acest elefant era apărat de Brigada 36 de Infanterie Motorizată, care face parte din Armata 29 de Arme Combinate. Gruparea militară estică a fost înlăturată și redesfășurată în Sud. Prin urmare, Brigada 36 la fel. Ei au părăsit ‘elefantul’ și au fost înlocuiți de…ucraineni”.

Ucrainenii au înaintat în Harkov fără rezistență în unele zone ale frontului

Relatarea de pe canalul de Telegram rusesc mai afirmă că acest lucru s-a întâmplat „fără luptă, în liniște”, fiindcă „nu există nimeni care să îi înlocuiască [pe soldații ruși]”.

„Iar aceasta este doar o asemenea pădure. Au existat mult mai multe poziții și așezări. Acesta este deja un semn indirect clar pentru analiștii din comandamentul haholilor (n.r. un termen peiorativ folosit de ruși față pentru ucraineni) că gruparea Vest are mari probleme cu resursele umane”, se mai menționează în postare.

„Chiar și fără informații obiective, este posibil să decizi asupra unei aventuri cu o probabilitate ridicată de succes”, conchide postarea.

O imagine din satelit arată de ce „elefantul” este atât de important pentru apărarea satului Dovhenke, de o importanță strategică dată fiind desfășurarea trupelor rusești din zonă, pădurea fiind imediat lângă așezare.

Ce arată harta scursă chiar de militarii ruși

Chris Owen afirmă că apariția unei asemenea hărți operaționale, chiar și cu estomarea unora dintre informațiile sensibile, este „cu adevărat interesantă”.

„Mie îmi sugerează că comandanții locali sunt foarte nervoși din cauza situației și vor să atragă atenția publică cu privire la eșecurile pe care ei le percep ca aparținând comandamentului superior. Obiectivul ar putea fi să îi împingă pe liderii politici să înlocuiască generalii incompetenți”, declară analistul militar.

„Suspectez că, pe măsură ce lucrurile se înrăutățesc pentru Rusia, vom vedea tot mai multe scurgeri de acest fel în viitor”, speculează el.

Problemele cu recrutarea ale forțelor armate ruse au devenit deja de notorietate, o arhivă vaste de documente obținute de jurnaliștii de investigație din Rusia în luna august arătând că numeroși recruți sunt constrânși să semneze contracte profesioniste în timp ce militarilor de carieră li se interzice să își dea demisia.

Rusia a lansat o mobilizare „invizibilă” în luna iulie pentru a încerca să atragă noi militari care să lupte în Ucraina în contextul în care președintele Vladimir Putin nu a decretat mobilizarea generală pe 9 mai, de Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, cum se așteptau mulți analiști.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *