ActualitateExterne

A sunat o ghicitoare imediat după crimă

Procesul de omor în urma căruia un fost ministru al economiei a fost condamnat a fost urmărit de milioane de oameni și a pus în lumină problema violenței domestice. După o sentință istorică, în urma căreia un politician, cândva puternic, a fost tras la răspundere pentru uciderea soției sale, și după ce a fost introdusă o nouă lege, s-a pus întrebarea dacă ar putea exista dreptate și pentru alte victime.

 

Saltanat Nukenova era căsătorită cu Kuandyk Bishimbayev, fost ministru al economiei din Kazahstan – condamnat în trecut și pentru corupție – de mai puțin de un an când acesta a ucis-o Faptele, așa cum au fost prezentate de către instanță, au fost îngrozitoare. Fostul ministru al economiei al țării a bătut-o până la moarte pe Saltanat Nukenova într-o agresiune care a fost parțial la vederea camerelor de supraveghere.

Imediat după ora locală 07:15, imagini filmate de la un restaurant din capitala Astana au surprins cum Kuandyk Bișimbayev o lovește și o lovește cu picioarele pe Saltanat și o târăște de păr. Ce s-a întâmplat exact în următoarele 12 ore este mai puțin clar. O parte a fost filmată cu propriul său telefon mobil – imagini prezentate instanței, dar nu și publicului.

Înregistrarea audio îl surprinde pe Bishimbayev insultând-o pe Saltanat și întrebând-o despre un alt bărbat. Instanța a auzit că Bishimbayev a sunat de mai multe ori la o ghicitoare, în timp ce soția sa zăcea inconștientă în camera VIP – unde nu existau camere de luat vederi.

Soția sa era moartă de cel puțin șase ore când politicianul a chemat ambulanța

 

O ambulanță a fost chemată în cele din urmă cu puțin înainte de ora 20:00. Ea era deja moartă – și ar fi putut fi moartă de șase-opt ore, potrivit autopsiei. Examinarea medico-legală, detaliată în instanță, a raportat că Saltanat a suferit o leziune cerebrală din cauza unor vânătăi, abraziuni și răni externe; 230 de mililitri de sânge s-au adunat între craniu și suprafața creierului. Existau semne de strangulare.

O rudă a lui Bișimbayev, directorul complexului de food court în care se afla restaurantul, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru ascunderea unei infracțiuni. Acesta a susținut în timpul procesului că Bișimbayev i-a cerut să șteargă imaginile de pe camerele de supraveghere.

Pe 13 mai 2024, Curtea Supremă din Astana l-a condamnat pe Kuandyk Bishimbayev, în vârstă de 44 de ani, la 24 de ani de închisoare pentru uciderea lui Saltanat Nukenova, în vârstă de 31 de ani. Dar în Kazahstan – unde sute de femei mor în fiecare an din cauza partenerilor lor – asigurarea unei condamnări nu era un lucru evident. Agresorii sunt aduși în fața justiției în doar unul din patru cazuri de violență domestică din țară, estimează ONU. Multe femei rămân prea speriate pentru a se prezenta.

Fostul ministru al Economiei, condamnat la 24 de ani de închisoare

 

Saltanat Nukenova era căsătorită cu Kuandyk Bishimbayev de mai puțin de un an atunci când acesta a ucis-o. Potrivit rapoartelor, el a fost arestat în 2017 pentru acuzații de dare de mită și, în cele din urmă, a fost condamnat la 10 ani – eliberat după ce a petrecut mai puțin de trei ani în spatele gratiilor.

În acel moment, Saltanat lucra ca astrolog. “Ea a oferit ajutor femeilor care se aflau în diferite tipuri de situații dificile – fie că este vorba de o relație în familie, fie că sunt probleme în căsnicie, cu copiii”, a explicat fratele victimei. În mărturia sa, Aitbek a declarat că Bishimbayev a încercat mult timp să stabilească o întâlnire cu Saltanat, care inițial a refuzat cererea. El a spus că a urmat o “curtare lungă și obsesivă”, iar Bishimbayev a reușit să obțină numărul de telefon al lui Saltanat. La câteva luni de la acea întâlnire, s-au căsătorit. Și nu a durat mult până când au început să apară problemele. Saltanat a împărtășit cu fratele ei fotografii cu vânătăi și a încercat să-și părăsească soțul în mai multe rânduri. El a sugerat că Bishimbayev încerca să o izoleze – după ce Saltanat a încetat să mai lucreze în meseria pe care o iubea, deoarece el i-a “interzis” să lucreze.

Crima care a dus la instituirea unei noi legi

 

Pe măsură ce detaliile ultimelor ore ale lui Saltanat au fost expuse națiunii prin intermediul unei transmisiuni în direct din sala de judecată, a crescut presiunea asupra guvernului pentru a acționa. Utilizatorii rețelelor de socializare au apelat la platforme precum TikTok pentru a vorbi despre acest caz. Iar o petiție, semnată de peste 150.000 de persoane, a cerut o reformă a legii privind violența domestică.

La 15 aprilie, președintele Kassym-Jomart Tokayev a promulgat un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru violența domestică – după ce aceasta fusese dezincriminată în 2017. Noua “lege a lui Saltanat” transformă violența în infracțiune penală; anterior, aceasta era considerată o infracțiune civilă. De asemenea, acum pot fi deschise cazuri și fără ca victima să facă ea însăși o plângere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *