Externe

A venit timpul ca Baku și Erevan să semneze un tratat de pace

După cel de-al doilea război din Karabah, a sosit timpul ca Azerbaidjanul și Armenia să semneze un tratat de pace, a declarat Sahiba Gafarova, președintele Parlamentului din Azerbaidjan, în cadrul celei de-a 54-a sesiuni plenare a Adunării Interparlamentare a CSI, care a avut loc la 28 octombrie la Samarkand.

Potrivit informațiilor furnizate de Sahiba Gafarova, referindu-se la situația din regiune, aceasta a informat despre lucrările de reconstrucție pe scară largă efectuate de Azerbaidjan în teritoriile eliberate de sub ocupația armeană. Orașele și satele sunt construite de la zero, iar marile proiecte de infrastructură sunt puse în aplicare. În urmă cu câteva zile a fost pus în funcțiune aeroportul internațional Zangilan, al doilea construit în teritoriile eliberate după aeroportul internațional Fizuli. Oaspeții străini care au vizitat Shusha, Agdam, Fizuli, Djebrail și Zangilan au putut vedea atât amploarea distrugerilor provocate în timpul ocupației, cât și amploarea lucrărilor de reconstrucție desfășurate acolo.

Președintele Parlamentului a declarat, de asemenea, că minele plantate de partea armeană continuă să reprezinte o provocare majoră pentru eforturile de reconstrucție. În cei doi ani de la sfârșitul războiului, peste 260 de cetățeni azeri au fost uciși sau grav răniți de mine.

Sahiba Gafarova a subliniat că Armenia a pus aceste mine atât în timpul ocupației, cât și după încheierea războiului, în 2021. Ea a amintit, de asemenea, provocarea militară a Armeniei din 12-13 septembrie anul acesta, când o încercare de a mina rutele de aprovizionare ale unităților azere din zona de frontieră a dus la ciocniri la granița azeră și armeană, care s-au soldat cu moartea unor militari de ambele părți.

Deși pământurile Azerbaidjanului au fost ocupate timp de treizeci de ani, Azerbaidjanul a fost cel care a oferit pacea Armeniei după război pe baza celor cinci principii universal recunoscute ale dreptului internațional, a subliniat președintele Parlamentului. Întâlnirile dintre liderii celor două țări și miniștrii de externe, precum și reuniunile comisiei de delimitare a frontierelor inspiră un anumit optimism în ceea ce privește procesul de pace. Este timpul ca Azerbaidjanul și Armenia să semneze acordul de pace, a declarat Gafarova, exprimându-și speranța că Armenia va da dovadă de voință politică, nu va prelungi procesul și va face pași reali în vederea semnării acordului de pace. Semnarea unui tratat de pace este singura modalitate de a asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea în regiune, a concluzionat președintele Parlamentului, Sahiba Gafarova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *