Actualitate

(ABUZ) Primarul transformă terenurile agricole în carieră. Situația este deplorabilă

Un grup de localnici și consilieri ai satului Puhăceni, raionul Anenii Noi, acuză primarul și mai mulți aleși locali că acționează în detrimentul localității, transformând-o treptat într-o zonă industrială. Luni, 26 februarie, la o conferință de presă la IPN, aceștia au declarat că, prin deciziile aprobate la ședințele Consiliului local, este permisă exploatarea abuzivă a carierelor din localitate.

Veaceslav Plămădeală, locuitor al satului, a spus că în anul 2011 au început să se facă extrageri dintr-o carieră, iar în anul 2017 din alte două cariere. Ca rezultat, drumurile au fost deteriorate, fiind ilegal folosite de către mașini de mare tonaj. Iar terenurile agricole, cu sol fertil, din preajma carierelor, contrar voințelor cetățenilor au fost schimbate în terenuri non-agricole, ca să fie folosite la extrageri.

Potrivit lui Veaceslav Plămădeală, zi de zi localnicii sunt nevoiți să „înghită” praful care vine dinspre cariere, iar tot mai mulți se confruntă cu grave probleme de sănătate. Într-o inspecție la faţa locului, în urma sesizărilor parvenite de la cetățeni, a fost premierul Pavel Filip și responsabili de la ministerul de profil, dar problemele cetățenilor nu au fost rezolvate. 

Veaceslav Savcenco, un alt locuitor al satului, a spus că în 2017 a fost depusă o plângere și două denunțuri la organele de drept din raion în privința acțiunilor primarului și ale consilierilor care permit exploatarea carierelor, însă examinarea acestora întârzie.

Valeriu Guşoschi, consilier local, a menționat că locuitorii satului nu mai pot crește legume din cauza prafului de nisip și prundiș care se depune. Până în 2015, doar Guvernul putea modifica destinația terenurilor. De când acesta împuternicire a fost atribuită consiliilor locale, situația în satul Puhăceni s-a agravat, a subliniat consilierul.

Petiționarii îndeamnă reprezentanții mass media să participe miercuri, 28 februarie, la ședința Consiliului local, la care urmează să fie schimbată destinația a mai multe de terenuri agricole. Totodată au făcut apel la locuitorii satului să se mobilizeze, să ţină piept problemelor, să nu cedeze și să ceară, insistent, soluționarea lor.

Sursa: ipn.md


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *