Social

Abuzul fizic este cea mai frecventa incalcare a drepturilor copilului in RM

Comisia parlamentara protectie sociala, sanatate si familie intentioneaza sa propuna, in sesiunea primavara-vara a legislativului, un sir de modificari la legislatia privind protectia copilului de violenta, a anuntat la o masa rotunda presedinta comisiei, Liliana Palihovici.

Reprezentantul Programului Societate civila al Fundatiei Soros-Moldova, Elena Lesan, a spus ca in Republica Moldova abuzul fizic este cea mai frecventa incalcare a drepturilor copilului. E nevoie de schimbat legislatia, dar si atitudinea publica fata de fenomenul violentei asupra copilului.

Specialistii s-au referit si la imposibilitatea de a acorda, in multe cazuri, protectie imediata unui copil, victima a violentei in familie, deoarece primarul nu intervine, ci solicita indeplinirea diferitor formalitati, iar in unele cazuri nici nu cunoaste ca el este autoritatea tutelara la nivel local.

Tatiana Catana, expert in legislatia privind drepturile copilului, a mentionat ca, „desi legea prevede anumite masuri de responsabilizare a specialistilor, acestea nu sunt suficiente pentru a asigura protectia copilului fata de violenta”.

Reprezentantul Procuraturii Generale a mentionat existenta dificultatilor in aplicarea ordinului de restrictie ca metoda de protectie a mamei si copilului, intrucat prevederile cu privire la indepartarea agresorului intra in contradictie cu dreptul agresorului la proprietate.

Impedimentele de ordin legislativ semnalate de expertii organizatiilor neguvernamentale si celor de stat din domeniul protectiei copilului vor fi analizate de Comisia parlamentara protectie sociala, sanatate si familie pentru a putea inainta initiative legislative de imbunatatire a sistemului de protectie a copilului, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al comisiei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *