Acad. Gheorghe Ghidirim: „Efectuez anual câte 250 de intervenţii chirurgicale”
Timp de un an, lucrează felcer la ambulatoriul din Tudora, apoi învaţă la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (1957-1963), pe care îl absolvă tot cu menţiune. În 1969 îşi susţine teza de doctor în medicină, iar în 1983 – pe cea de doctor habilitat. În 1986 obţine titlul de profesor universitar. Din 1992 până în prezent este şeful Catedrei de chirurgie nr. 1 „N. Anestiadi” a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”.
Despre distinsul savant Gheorghe Ghidirim trebuie numaidecât să mai menţionăm că, în 1993, este ales academician al Academiei de Ştiinţe a R. Moldova, iar în 1994 – membru de onoare al Academiei Române. A fost deputat al poporului din URSS (1989-1992), ministru al Sănătăţii al RM (1990-1994), iar de 15 ani este preşedinte al Ligii Medicilor din Moldova. A publicat peste 600 de lucrări ştiinţifice, inclusiv cinci monografii. Deţine 30 de brevete de invenţie. În 2005 i se conferă „Ordinul Republicii”, în 2011 devine laureat al Premiului Naţional în domeniul ştiinţei. A pregătit 15 doctori habilitaţi şi 20 de doctori în medicină.
Medic practician, prima operaţie a efectuat-o în 1964, iar ultima – în ziua când am realizat acest material. „În general, efectuez circa 250 de intervenţii chirurgicale în fiecare an. Ultima a fost una nu prea dificilă, fiindcă a făcut parte din chirurgia laparoscopică, inaugurată de mine. De fapt, am efectuat şi operaţii deosebit de complicate. Nu m-am lăsat de chirurgie nici atunci când eram ministru. Operaţiile le începeam la şapte dimineaţa şi tot la aceeaşi oră, dar în zile diferite, am rugat rectoratul să-mi fixeze prelegerile la universitate. Am operat de la ţărani de rând până la miniştri, scriitori şi artişti. Mă conduc de un vechi şi tradiţional principiu – grăbiţi-vă să faceţi bine!”, afirmă Gheorghe Ghidirim. În timpul războiului de pe Nistru, în 1992, a operat voluntari, poliţişti, soldaţi şi ofiţeri. „Atunci nu aveam armată naţională şi nici medicină militară. Tot greul a revenit Ministerului Sănătăţii şi spitalelor civile – din Criuleni, Căuşeni, Spitalului Republican şi celui al Salvării”, ne povesteşte renumitul chirurg.
Om de o înaltă cultură, prieten cu mai mulţi scriitori şi artişti, am rămas surprins să aflu că dumnealui traduce din poezia clasică universală, mai cu seamă – din literatura rusă. În plus, mai scrie şi versuri. Totodată, interpretează, cu un deosebit har, romanţe celebre. La catedră este asistat de soţia sa, Veronica Ghidirim. Aceeaşi profesie a ales-o şi fiica lor – Victoria, care deţine titlul de conferenţiar universitar. Petrică, feciorul, este manager la o firmă din New York, actualmente fiind reprezentant al acesteia la Moscova.
Recent, reputatul savant şi chirurg şi-a sărbătorit ziua de naştere. Noi îi dorim multă sănătate, căci şi un medic are mare nevoie ea…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!